2024. április 26., péntek

„Tigrisekkel” ül a kínai kémfőnök

Tarol a korrupcióellenes gépezet Kínában. Sorra „hullanak a fejek” minden szinten, beleértve az államapparátus és az országot vezető egyetlen politikai erő, a Kínai Kommunista Párt (KKP) legmagasabb és legbefolyásosabb köreit is. Csak decemberben 5340 személyt marasztalt el a KKP különféle visszaélésekért.

Jólétet és erőteljességet hirdető propagandafelirat egy kínai építkezés falán (Fotó: Beta/AP)

Jólétet és erőteljességet hirdető propagandafelirat egy kínai építkezés falán (Fotó: Beta/AP)

Az idei év is jól indult. Mindjárt január elején felmentették tisztségéből Csang Kun-seng külügyminiszter-helyettest, és „súlyos fegyelmi vétség” gyanúja – azaz vélhetően korrupció – miatt vizsgálatot indítottak ellene. Csang a legmagasabb rangú kínai politikus, akit korrupció miatt menesztettek.

A hatóságok munkájának eredményeként nemrég Ma Csien bukott meg; ő eddig – az állambiztonsági minisztérium második legfontosabb alkalmazottjaként – a kémelhárítás főnöke volt. A KKP korrupcióellenes hivatala már őrizetbe is vette. Alighanem azért szűnt meg hirtelen a munkahelye a minisztériumnál (ahol több mint harminc évig dolgozott), mert rokonai összehozták egy informatikai céggel, amely vélhetően különböző (törvénytelen) juttatásokban részesítette.

A titkosszolgálatot már jó ideje üldözi a balszerencse. Tavaly letartóztatták Csou Jung-kangot, az állambiztonsági szolgálat vezetőjét, a KKP legnagyobb hatalmú tagjainak egyikét. Csou az előző kínai elnök-pártvezér, Hu Csin-tao tízéves megbízatási idején került az állambiztonság élére, s feltételezhetően főnöke lekötelezettje volt.

Menesztése az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányává vált Kínában. Kenőpénzek elfogadásával, hatalommal való visszaéléssel, párt- és államtitok kiszivárogtatásával, és azzal vádolják, hogy rokonait, barátait, továbbá szeretőit zsíros üzletekhez segítette, amivel súlyosan megkárosította az államot. Nála és családjánál 90 milliárd jüan (15 milliárd dollár) értékű vagyont tártak fel a nyomozók.

Vizsgálat indult – szintén korrupció gyanúja miatt – Ling Csi-hua ellen is, aki Hu Csin-tao kabinetjét vezette, az exelnök bizalmasaként.

Amióta azonban Hszi Csin-ping 2012 végén és 2013 elején átvette elődjétől a KKP és az állam irányítását, sok olyan személy ellen indult már vizsgálat („fegyelemsértés” gyanújával), akik a korábbi elnök legszűkebb köréhez tartoztak. Ebből többen arra következtetnek, hogy az új vezetés így akar megszabadulni a vele kevéssé rokonszenvező, de a korábbi elnök idején kinevezett magas rangú tisztségviselőktől.

Hszi Csin-ping, aki hivatalba lépése óta az állambiztonsági szolgálat irányítását is átvette, nem sokat ad a kritikákra. Azzal érvel, hogy kezdettől fogva kemény, az elődeinél következetesebb harcot hirdetett (illetve folytat) a korrupció ellen, és szó sincs a riválisokkal szembeni leszámolásról.

Hszi ötlete volt az is, hogy a szigorú ellenőrzéseket a „tigrisekre”, vagyis a befolyásos vezetőkre (a hivatalban levő nagyhalakra) is ki kell terjeszteni. Tavaly decemberben a KKP legfelsőbb vezetése pedig zéró toleranciát hirdetett a korrupció, a hivalkodó és pazarló reprezentáció, valamint a lakosság körében visszatetszést keltő életmód ellen.