2024. április 25., csütörtök

Jordánia két dzsihadista kivégzésével torolta meg pilótájának meggyilkolását

Jordánia szerda hajnalban kivégezte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két, bebörtönzött tagját - közölte egy kormányszóvivő, alig néhány órával azután, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet videofelvételt tett közzé egy foglyul ejtett jordániai vadászpilóta bestiális meggyilkolásáról.

Jordánia kedden megerősítette a videofelvétel tanúsága szerint elevenen elégetett pilótájának halálhírét, és súlyos bosszút ígért az elkövetőknek.

Mohamed al-Momani kormányszóvivő elmondta, hogy hajnalban felakasztották Szajjida ar-Risávit és Zijád al-Karbulit.
Az elmúlt héten Jordánia felajánlotta, hogy pilótájának, Maáz al-Kasszaszbénak a szabadon bocsátásáért cserében elengedi Risávit, azt az iraki terrorista nőt, akit az Ammánban 2005-ben elkövetett, 60 halálos áldozatot követelő merényletekben való részvétele miatt ítéltek el. A kormány azonban leállította a fogolycseréről folyó tárgyalásokat, miután nem kapott bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy pilótája még életben van.

A szerda hajnalban kivégzett másik al-Kaida-terroristát, Karbulit 2008-ban ítélték halálra az ammáni hatóságok, amiért támadásokat szervezett jordániai állampolgárok ellen Irakban.
A 26 éves Maáz al-Kasszaszbe pilótát tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután F-16-os vadászgépe lezuhant. A pilóta Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként hajtott végre csapásokat az IÁ hadállásai ellen.

A jordániai állami tévé keddi jelentése szerint még január 3-án meggyilkolták őt a szélsőségesek.
Megölésével a dzsihadisták feltehetően azt akarták elérni, hogy az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító jordániai kormány lépjen ki az Iszlám Állam ellen légicsapásokat végrehajtó koalícióból.

A bestiális gyilkosság azonban az ellenkező hatást váltotta ki. Az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó II. Abdalláh király leszögezte, hogy az Irak és Szíria jelentős részét elfoglaló terrorszervezetnek semmi köze az iszlámhoz, és az ellene folytatott hadjárat az országa által vallott értékek védelmében zajlik.