2024. április 25., csütörtök

A cukor kétharmada külföldre megy

Zentán 108 ezer tonna cukrot állítottak elő – A gyár köti a szerződéseket az idei évre

A zentai cukorgyár január első napjaiban, 125 munkanap után fejezte be a rekordmennyiségű, összesen 1,124 millió tonna cukorrépa feldolgozását. A hatalmas répamennyiségből azonban nem sikerült rekordmennyiségű cukrot előállítani, a termelt cukor mennyisége az előző évi szinten maradt. Az előállított 108 000 tonna cukorból az Európai Unióba 36 000 tonnát exportálhatnak Zentáról. A szomszédos országokba, Macedóniába és Bosznia-Hercegovinába további jelentős mennyiséget szállítanak ki, ami azt jelenti, hogy a 2014-es év termelésének a kétharmada külföldön talál vevőre.
A gyár vezérigazgatója, Deák Teodóra elmondta, hogy az egy hónapja befejeződött feldolgozóidény sok tekintetben rendhagyó volt, a rendkívül csapadékos időjárás miatt a cukorrépa átlaghozama meghaladta a 70 tonnát hektáronként. A termés mennyiségi növekedése azonban fordított arányban volt a gyökerek cukortartalmával. Az átlag cukorfok alig haladta meg a 13 százalékot, de voltak olyan parcellák is, amelyeken a répa alig 8–10 százalék cukrot tartalmazott.
December második felében még javában tartott a kampány, amikor a tíz fokot meghaladó kemény fagyok hátráltatták a maradék répa szedését és beszállítását. A magyarkanizsai határban az alacsony fekvésű réti földeken a belvíz miatt 4-5 termelő fel sem tudta szedni a termést.
– A többlet nyersanyag feldolgozása nagyobb energiaráfordítással járt, ami megdrágította a cukor előállítását. Tovább dagasztotta a termelés költségeinket a drága földgáz is, a cukor ára viszont nemhogy emelkedett volna, hanem még csökkent is, az üzletekben már 57 dinár alatti áron kapható a cukor kilója. A világpiacon csökkent a gáz árra, a hazai gázforgalmazó azonban emelte az árat a kampány kezdetén, szeptemberben több mint hat százalékkal. A cukor előállítása megdrágult, a cukorgyárak, így mi is kénytelenek voltunk valamelyest csökkenteni a répa felvásárlási árát a kezdeti 4,5 dinárról 4 dinárra. Sajnos az idén már ez az ár sem tartható. Megkezdtük a szerződéskötést az idei termésű cukorrépára, a javasolt felvásárlási ár 3,5 dinár kilónként. A szerződéskötés szokásos feltételei nem változtak, a termelőknek megelőlegezzük a kiváló minőségű vetőmagot, a növényvédő szereket és a műtrágyát is, azok ellenértékét az átadott termésből utólag vonjuk le – foglalta össze a gyár igazgatója.
A cukorgyár a nyersanyagtermelés serkentése érdekében tervbe vette az öntözőrendszerek kiépítésének a hitelezését. A Society General Bankkal folytatnak tárgyalásokat a répatermelők számára folyósítandó kedvező hitelkonstrukciók kialakításáról. Azok a földművesek kaphatnak az alacsony kamatú hitelekből, akik vállalják, hogy legalább három éven keresztül termelnek cukorrépát a zentai gyár számára. Az igényelhető összeg a répával bevetett terület nagyságától is függ majd. Az öntözőrendszerek kiépítésére szánt hitelek feltételeit hamarosan közzéteszi a gyár.