2024. április 23., kedd

Harmadszorra sem kelt el a Luxol

Harmadszorra sem sikerült eladni a nagybecskereki Luxol kozmetikai cikkeket gyártó vállalatot. A múlt péntekig ugyanis senki sem tett ajánlatot a vállalat ingó és ingatlan vagyonának megvásárlására. Telefonos érdeklődők ugyan voltak, de végül (néhány újságírón kívül) senki nem jelent meg az árverésen.

A gyár teljes ingó és ingatlan vagyonát 569 millió dináros kezdőáron kínálták, azzal, hogy az eladási ár ennél alacsonyabb is lehet. Ha pedig a felkínált ár az eredetileg kért összegnek a fele, akkor annyiért csak a hitelezők jóváhagyásával lehet eladni.

A 130 éves gyár 2003-ban 650 ezer euróért került a niši Jovica Stefanović Nini üzletember tulajdonába, aki akkortájt vásárolta meg a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyárat is. Mivel később kiderült, hogy a Luxolt valójában a Jugoremedija pénzéből szerezte meg a kétes hírű üzletember, 2007-től, a gyógyszergyár magánosításának a megsemmisítése után, a Luxol formálisan is a Jugoremedija többségi (74 százalékos) tulajdonába került. S mivel a gyógyszergyár csődbe jutott, magával rántotta a Luxolt is.

Több mint egy évig volt fizetésképtelen a 170 dolgozót foglalkoztató vállalat. Hosszú ideig nem kaptak fizetést a dolgozók, nem fizették utánuk sem az adót, sem a járulékokat. Közben a gyárat lekapcsolták az áramvezetékről, a vízszolgáltatást is megvonták tőle, ami után a dolgozók teljesen leálltak a termeléssel. Közben folyamatosan külföldi stratégiai partnerek érkezését rebesgették, de ebből végül nem lett semmi. A csődeljárás 2011 novemberében kezdődött a vállalat igazgatóbizottságának kezdeményezésére, 326 millió dináros adósság miatt.

A Luxol kapacitásait egy ideig az újvidéki Luks hem vállalat bérelte, amely mintegy negyven dolgozóval nagyjából a Luxol korábbi termékeit gyártja. Jelenleg ők sem termelnek. A szakemberek szerint a kapacitás berendezése üzemképes, és bármikor elindulhat a kozmetikai termékek gyártása.