2024. március 28., csütörtök

Télűző vigadalom Szentmihályon

Farsangkergetés címmel szervezett télűző vigadalmat vasárnap a szentmihályi József Attila Magyar Művelődési Egyesület és a helybeli cserkészcsapat. A beöltözött gyerekek a Fúvószenekar kíséretében végigvonultak a falu utcáin, majd a Művelődési Otthonban folytatódott a vigadozás, ahol a cserkészcsapat tagjai – Cecília nővér felkészítésével – mesejátékokat mutattak be.

Hagyományos farsangi mulatságok már nincsenek Bánátban. Télűző rendezvényeket – többségben jelmezbálok formájában – már csak gyerekek részére szerveznek.

– Klasszikus farsangi mulatságot már szerintem nagyon régen tartottak a faluban, úgyhogy csak ez maradt meg belőle, hogy a gyerekek felöltöznek, és végigmegyünk az utcákon. Amikor idősebbek is be vannak öltözve, akkor ez a vonulás érdekesebb is tud lenni. Mert, mondjuk, azt szokták csinálni, hogy szalmát szórnak a férjhez menendő és nősülendő fiúk-lányok udvarába, hogy aztán takarítani kelljen nekik – hallottuk Lingli Mónikától, a művelődési egyesület elnökétől.

A szentmihályi Fúvószenekar a bánáti farsangi mulatságok rendszeres kísérője. Tizenháromszor voltak a magyarittabéi maszkajáráson, amit sajnos – a gyér érdeklődés okán – idén nem tartanak meg.