2024. április 25., csütörtök

Feloszlatták a bevándorlóellenes bécsi tüntetést

A rendőrség vetett véget a Pegida-mozgalom első bécsi tüntetésének hétfőn este, miután ellentüntetők elállták a menet útját. A bevándorlásellenes szervezet megmozdulásával egy időben jóval több embert felvonultató ellendemonstrációra is sor került az osztrák fővárosban.

A Pegida által szervezett belvárosi sétán a bécsi rendőrség közlése szerint mintegy háromszázan, míg az antifasiszta és baloldali szervezetek által meghirdetett ellentüntetésen csaknem ötezren vettek részt. A rendőrség csaknem 1200 fővel biztosította a két megmozdulást. Az ellentüntetés hivatalos része este hét óra előtt rendbontás nélkül ért véget. Hivatalosan a két menet nem keresztezte egymást, de nagyjából kétszáz ellentüntető elállta a Pegida híveinek útját.

A két csoport majdnem két órán át nézett farkasszemet egymással, összetűzésüket a rendőrök sorfala akadályozta meg. A kialakult patthelyzet nyomán a rendőrség feloszlatta a Pegida tüntetést, ami miatt a jelenlévők hangos nemtetszésüket fejezték kit. Az APA osztrák hírügynökség azt írta, hogy a Pegida soraiban egymást karlendítéssel üdvözlő neonácik is voltak.

Az ellentüntetést meghirdető antifasiszta szervezet közlése szerint egy aktivistájukat megtámadták. A menet feloszlatása után férfiak egy kis csoportja követte, majd földre teperte és bántalmazta a nőt, akit jelenleg kórházban ápolnak.

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom tavaly októberben kezdte el a hétfőnként ismétlődő tüntetéssorozatát. Felvonulásain azóta egyre több ember menetel. A Pegidának emellett van már dán, spanyol, norvég és belgia ága is.

A németországi Braunschweigban január 19-én szintén a rendőrség vetett véget a Pegida helyi szervezete, a Bragida tüntetésének, mivel a 300 tüntetőt 5000 ellentüntető vette körbe. De hasonló történt Münchenben is, ahol a Bagida 800 fős felvonulásával egy időben 12 ezren tüntettek a toleranciáért és a nyílt társadalomért.