2024. április 25., csütörtök

A tehetséges diákokat támogatják

Kétszázezer dinár gyűlt össze a jótékonysági bálon

Jól sikerült jótékonysági bált szervezett a hétvégén Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárai által életre hívott InGenium Alapítvány, amelynek célja a tehetséges vajdasági magyar diákok felkutatása és felkarolása. A Royal Hotelben megtartott vidám táncos mulatság alkalmával a szervezők közel száz tombolanyereményt sorsoltak ki, az alapítványt támogató magánszemélyek és cégek ajándékait, a bevétel megközelítette a kétszázezer dinárt. Az adományok közül kiemelkedik az Áder János, Magyarország államfője által dedikált értékes könyvajándék. A fődíj kétszemélyes bécsi utazás a Severtrans jóvoltából.

A jótékonysági rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Csikós László, a munka- és szociális ügyi minisztérium államtitkára és Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is. Csikós Pajor Gizella matematikatanár, az alapítvány igazgatóbizottságának az elnöke elmondta:

– Mindennap születik valami új ötlet, így született meg szinte máról holnapra és ért be néhány hét alatt az InGenium Alapítvány gondolata is, a gondolatot tett követte. Október 23-án jegyezték be az alapítványt, amelynek alapító tagjai a gimnázium tanárai, dolgozói és végzős diákjai. Kitűzött céljaink kizárólagosan a gimnázium életéhez kötődnek, annak létét, munkáját, eredményességét, jövőjét szeretnénk minden téren támogatni, kezdve a diáktoborzástól, a tudásátadáson túlmenően a becsületes, szorgalmas és tisztességes emberré nevelésig.

A szombat esti rendezvényen jelen volt a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium első és harmadik generációjának több diákja is, akik többségében Újvidéken és Szegeden tanultak. Közülük többen már matematikatanárként dolgoznak valamelyik Tisza menti iskolában, van köztük környezetvédő mérnök, mikrobiológus doktorandusz, leendő építőmérnök stb. Nemcsak tanult szakmájukban, de a vajdasági magyar közéletben is egyre több szerepet, funkciót vállalnak, egyetemista- és más közhasznú szervezetekben, egyesületekben tevékenykednek, közösségünk fontos és példamutató szereplőivé lépve elő.

Az InGenium Alapítvány taneszközök vásárlásával, tankönyvek és oktatási segédanyagok kiadásával, szakmai továbbképzésekkel támogatja a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium munkáját. Részt vállal többek között a tehetséggondozó téli táborok, a Fekete Mihály-matematikaverseny, a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny, a Curie kémiai és matematikai emlékversenyek, a Kárpát-medencei kémiatábor, a Kutatók éjszakája, a Neumann-informatikaverseny és a Gordiusz matematikaverseny szervezésében is.