2024. március 28., csütörtök

Mi lesz veled, acélművek?

Elhúzódott a smederevói Želazara eladása, eközben azonban Szerbia eleshet az idevágó uniós támogatástól

Folytatódnak a smederevói Železara acélművek feltőkésítéséről szóló tárgyalások az amerikai Esmark cég és a szerb kormány között. Ez azt jelenti, hogy a bejelentésekkel ellentétben, a feleknek nem sikerült megkötni az adásvételi szerződést február első napjáig.

Aleksandar Vučić kormányfő és James Bouchard, az Esmark tulajdonosa tegnap újra górcső alá vette az eladás részleteit.

Mint ismeretes, az adásvételi szerződés feltételeiről még január végén kezdtek komolyabban tárgyalni az illetékesek, de nehezen sikerül zöld ágra vergődni, mert az amerikai cég egyes kérdéses garanciákat, amelyek szavatolnák, hogy a smederevói gyárban a magánosítás után is folytatódjon a termelés, még nem hagyott jóvá. A kormány azt is kéri a tengerentúli vállalattól, hogy legalább három évig ne csökkentse a dolgozók számát, és hogy szavatolja a termelés növelését.

A csúsztatott adásvételi szerződés már csak azért is kedvezőtlen Szerbia számára, mert a napokban, február elsején szűnt meg az az uniós lehetőség, amely révén az EU is segíthette volna az országot acéliparának fellendítésében.

Emiatt a szerb kormány a határidő meghosszabbítását kérte az uniótól, mondván, hogy legkésőbb 15 nap múlva megkötik a szerződést az Esmarkkal.

Ha ez nem sikerül, több mint valószínű, hogy a smederevói gyár csődeljárás alá kerül.

A kormány kérdésére Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttségének vezetője adott választ tegnap. Kifejtette, hogy az unió felül fogja vizsgálni a szerbiai államvezetés kérvényét.

– Az Európa Bizottság még a múlt héten átvette a szerb kormánytól az idevágó dokumentációt, ám választ csak átvizsgálásuk után kaphat Szerbia – nyilatkozta Davenport a Beta hírügynökségnek, majd hozzátette, hogy a szóban forgó adásvételi szerződés nemcsak az Esmark és Szerbia számára fontos, hanem az Európai Unió számára is.

Lapunk már beszámolt arról, hogy a kormányilletékesek úgy nyilatkoztak, hogy a szerződés megkötése előtti kötelező tárgyalásokat még január előtt befejezik a felek. Amikor azonban először csúszni kezdtek a folyamatok, több gazdasági szakértő is úgy értékelte, hogy a kormány túl nagy fába vágta a fejszéjét, amikor szavatolta az acélművek feltőkésítését és adósságának magára vállalását.

Egyes szakemberek úgy vélték, hogy a gondot nem az okozza, hogy Szerbiának nincs meg a szükséges anyagi kerete ahhoz, hogy felvállalja a gyár 520 millió eurós adósságát, valamint a 200 millió eurós feltőkésítési összeget, hanem az, hogy az Esmark ennél többet követel a kormánytól.

Mások is ezt hangoztatták, vagyis hogy az előzőleges ajánlatokban a kormány túllicitált saját képességein, és sokkal többet kínált fel az amerikaiaknak, mint amennyi valójában a zsebében volt.