2024. április 19., péntek

Együtt vagyunk, itthon

Az Újvidéki Színházban szombaton délután szervezték meg a hagyományos városnapi ünnepi műsort, megemlékezve arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén szabad királyi várossá nyilvánította Újvidéket. A 14. ünnepség a szerb, majd a magyar himnusz előadásával kezdődött, ezt követően Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, az újvidéki pártszervezet elnöke üdvözölte a vendégeket.

Felvételünkön az Isidor Bajić Zeneiskola növendékeinek fellépése, Dudás Virág Ervin hegedül, zongorakísérettel  (Fotó: Dávid Csilla)

Felvételünkön az Isidor Bajić Zeneiskola növendékeinek fellépése, Dudás Virág Ervin hegedül, zongorakísérettel (Fotó: Dávid Csilla)

Ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy sajnos a magyarság részaránya a székvárosban mára alig 4 százalék, ennek ellenére a színház terme tegnap megtelt: Mi itt maradtunk, komolyan vettük őseink tanítását, hogy itt a hazánk, szülőföldünk, amelyet senki nem vehet el tőlünk. Csak akkor veszíthetjük el, ha mi magunk hagyjuk el, csak akkor nem lesz, ha mi magunk mondunk le róla – figyelmeztetett. Beszélt arról is, hogy az elmúlt év a pártja számára megpróbáltatásoktól terhes, mégis sikeres év volt. Három kampány, három választás van mögöttük, a köztársasági választásokon és a nemzeti tanácsi választásokon a szép részvételi arány azt bizonyítja, hogy az újvidéki magyar közösség itt akar élni, hogy saját erejéből akarja megteremteni itt maradásának és boldogulásának a lehetőségét. A köztársasági választásokon városunkban 4109-en adták le szavazatukat a VMSZ-re. A párt tavaly is eleget tett legfontosabb feladatának: kezdeményezésükre a városi költségvetésből támogatást kaptak a magyarság szempontjából jelentős intézmények, művelődési egyesületek és szervezetek, ennek köszönhetően zavartalanul működhettek, számos rendezvénynek, összejövetelnek, műhelymunkának, előadásnak, tevékenységnek lehettek színhelyei. – Köszönet mindazoknak, akik vállalták ezeknek a megszervezését, és köszönet azoknak is, akik részt vettek ezeken a rendezvényeken, amelyek egyre tömegesebbek, egyre népszerűbbek, és jelzik: együtt vagyunk, itthon – hallhattuk egyebek mellett az elnök asszonytól.

Az ünnepségen jelen levő vendégek közül elsőként dr. Szeberényi Gyula Tamás, kecskeméti alpolgármester szólt az egybegyűltekhez, őt követte Oszoli Dénes, Pécs megyei jogú testvérváros küldöttje. Pásztor Bálint köztársasági képviselő, frakcióvezető megemlítette, hogy az újvidéki magyarság jóvoltából most már városunknak is van parlamenti képviselője, Vicsek Annamária személyében. – Mondjon bárki bármit, Újvidék Vajdaság Autonóm Tartomány fővárosa, a vajdasági magyarság egyik központja, Közép-Európa talán legszebb városa. Az elmúlt évtizedekben sokan elmentek innen, még többen jöttek, ennek ellenére Újvidék továbbra is szép, közép-európai város. Azt szeretném, ha sikerülne megőriznünk ezt a jellegét – mondta, majd bejelentette, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a következő tanévben, azaz ősszel megnyithassa kapuit a 459 férőhelyes Európa Kollégium, erősítve ezzel is a város közép-európai hangulatát.

Dr. Siniša Sević, a városi képviselő-testület elnöke is felszólalt, Újvidék vendégszeretetéről beszélt, arról, hogy a másság, a különbözőség az évszázadok során miként kovácsolta össze az újvidékieket, miként épülhetett ki a tarkaságból egy erős város.

A felszólalókon kívül az ünnepségen jelen volt még Magyarország szabadkai főkonzulátusának képviseletében dr. Menyhárt Attila konzul, továbbá Tihanyvári Dóra, Pécs önkormányzatának képviselője, Kiss Gyula újvidéki alpolgármester, Vicsek Annamária köztársasági parlamenti képviselő, Valka Károly és Kormányos László magas rangú párttisztségviselők, Erhard Róbert esperes, Nagy Attila plébános, Hajnal Jenő mgr., a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, akárcsak a politikum és a közélet más, kiemelkedő képviselői.

A felszólalásokat követő táncos-zenés műsoron felléptek az Isidor Bajić Zeneiskola növendékei, Zima Krisztina csellóművész, Ferenc Ágota színművésznő felolvasott Burány Nándor Articsóka című regényéből, Kőrösi István színész pedig Ótos András fotóművész munkáit méltatta, kivetítés kíséretében. Néptáncfellépést is láthatott a közönség, és a program után fogadást szerveztek a jelenlevőknek.