2024. április 20., szombat
AUSTRALIAN OPEN

Đoković ötödször Melbourne bajnoka

Novak a döntőben nagy hajrával győzte le Andy Murray-t – 49. tornagyőzelmével utolérte edzőjét, Boris Beckert – Serena Williams hatodszor a női bajnok – Györe tornát nyert Kairóban

A világelsők, Novak Đoković és Serena Williams győzelmével ért véget tegnap Melbourne-ben az idény első Grand Slam-tornája, az Australian Open. Novak ötödször, Serena pedig hatodszor győzött a Melbourne Park pályáin, ami azt jelenti, hogy Novak összesen 8, Serena pedig 19 nagy serleget nyert. Novak pályafutása 49. tornagyőzelmét aratta, amivel utolérte edzőjét, Boris Beckert, Serena pedig már a 65. WTA-trófeánál tart. A melbourne-i diadal azt is jelenti, hogy Novak ma 132. hetét kezdi meg a ranglista élén, előnye pedig a svájci Roger Federerrel szemben 3800 pont, míg Serena már a 225. hétnél tart, Marija Sarapovát pedig jelen pillanatban 1567 ponttal előzi meg.

oković és Murray a serlegekkel (Fotó:  Beta/AP)

oković és Murray a serlegekkel (Fotó: Beta/AP)

Serenának a döntőben sem volt különösebb gondja, és a serleget nagy fölénnyel hódította el, Novak azonban a serlegmeccsen is ádáz és kimerítő csatára kényszerült, amelyet hihetetlen hajrával zárt. Đoković és Andy Murray meccse ugyanis több mint három óra játék után 7:6, 6:7, 3:3-ra állt, amikor a skótnak breaklabdája volt. Nem használta ki, és ekkor fordult a kocka. Đoković alig fél óra alatt zsinórban kilenc játékot nyert, ami a mérkőzés végét is jelentette, vagyis a döntőben az utolsó játszmát ugyanúgy veszített játék nélkül nyerte meg, mint két nappal korábban a svájci Stan Wawrinka elleni elődöntőt. E nagy sorozatig azonban öt-öt breaket váltva csak időnként magas színvonalú, kiélezett és ideges csatát vívtak, amelyben úgy tűnt, hogy Murray a valamivel biztosabb, és nagyobb az esélye a győzelemre. A skót azonban ezt a nagy csatát is elveszítette, ami már negyedik döntős kudarca Ausztráliában és hatodik veresége a nagy tornák nyolc döntőjében, míg Novak a 15. döntőben vívta ki a nyolcadik serleget. A szerb az Australian Openen lassan olyan fölény hagyományát állítja fel, mint amilyenről Federer Wimbledonban, Rafael Nadal pedig a Roland Garroson ismert. Az öt elsőséggel Đoković a nyílt korszak csúcstartója lett Melbourne-ben, hisz az első helyet eddig Federerrel és Andre Agassival osztotta, a nyolc nagy serleggel pedig a nyílt korszak öröklistáján Jimmy Connorsszal, Ivan Lendllel és Agassival osztja az 5–8. helyet, s már csak Federer (17), Sampras (14), Nadal (14) és Borg (11) előzik meg. Érdekes, hogy Melbourne abszolút csúcstartója az ausztrál Roy Emerson, aki még az amatőr korszakban diadalmaskodott hat ízben, tegnap pedig éppen ő adta át Novaknak a serleget.

Đoković végül is teljesen megérdemelt győzelmét a meccs statisztikai adatai is igazolják. Novak ugyanis 9-et használt ki a 16 breaklabdából, míg Murray-nek 5:12 az aránya. Ami a nyertes ütéseket és az önhibákat illeti, Đokovićnál az arány 53:40, Murray esetében pedig 41:49.

A melbourne-i diadal után Đokovićot háromhetes játékszünet várja, következő tornája pedig immár hagyományosan a dubaji, ahol négyszeres bajnok, és vissza kívánja venni az elsőséget a tavaly győztes Federertől.

Györe László Kairóban a 15 ezres futuresön hetedik tornagyőzelmét aratta. A zentai játékos az elődöntőben két játszmában nyert a cseh Dušan Lojda ellen, a döntőben pedig a 19 éves lengyel Kamil Majchrzakot ugyancsak magabiztosan múlta felül, és a ranglistán feltör a 260. hely tájára, azaz az idén már 80 helyet haladt a csúcs felé. Ha időközben nem nevez valamelyik küszöbönálló challengerre, Györe legközelebbi tornája a 15 ezres kishi (Irán) lesz, ahol az első öt kiemelt egyikének szerepkörére számíthat.

Ezen a héten három férfi- és több kis torna lesz műsoron, míg a nők zömmel a Fed-kupában szerepelnek. A zágrábi tornán Viktor Troicki a 7. kiemelt, és a rajton selejtezőssel játszik. Az előcsatározásokban két szerbiai indult, de Miki Janković az 1., Ilija Bozoljac pedig a 2. fordulóban esett ki. Quitóban Dušan Lajović lép fel, első ellenfele pedig az olasz Luca Vanni lesz. Emellett Jovana Jakšić a midlandi, Vesna Dolonc pedig a grenoble-i ITF-tornákon szerepelnek.

MELBOURNE. – A férfi egyes döntőjében: Đoković–Murray 7:6, 6:7, 6:3, 6:0, nők, döntő: S. Williams–Sarapova 6:3, 7:6, férfi páros, döntő: Bolelli/Fognini–Herbert/Mahut 6:4, 6:4, vegyes páros, döntő: Hingis/Paes–Mladenović/Nestor 6:4, 6:3, fiú egyes, döntő: Szafiulin–Hong 7:5, 7:6, leány egyes, döntő: Mihalikova–Swan 6:1, 6:4.

ZÁGRÁB. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Bozoljac–Mertl 6:4, 6:7, 6:3, Marcsenko–M. Janković 6:1, 7:6, 2. forduló: Šetkić–Bozoljac 6:4, 6:4.

KAIRÓ. – A futures elődöntőjében: Györe–Lojda 6:3, 7:5, döntő: Györe–Majchrzak 6:3, 7:5.

PETIT-BOURG. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Reix–Stollár 6:7, 6:2, 6:2.