2024. április 23., kedd

„A zene kitölti az életemet”

Önálló lemezzel és új formációval vág neki az évnek a zentai énekesnő, Varga Ágota

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a tehetséges zentai énekesnő, Varga Ágota, aki koncertjei mellett a szabadkai zeneiskolában folytatott középfokú tanulmányai befejezése után felvételt nyert a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola dzsesszének tanszakára, majd elkészítette első önálló lemezének anyagát is. Az album jelenleg kiadás előtt áll, de emellett Ágota rövidesen egy új formáció tagjaként is bemutatkozik majd, amelyben Blahó Attilával, Matthew George Mitchellel és Gingl Zoltánnal zenél együtt.

Ágota ma is szívesen emlékszik vissza a gyermekkorára, sőt, azt mondja, az a személy, aki a leginkább felelőssé tehető azért, amiért a zene ennyire meghatározó szerephez jutott az életében, nem más, mint Walt Disney, hiszen – ahogyan fogalmaz – gyerekkorában lépésről lépésre ivódott belé a Disney által megrajzolt csodálatos mesevilág minden egyes hangjegye.

--A későbbiekben mindinkább rabul ejtett a zenében megjelenő játékosság, a dolgok sokoldalú megfogalmazásának lehetősége és a közlés szabadsága – magyarázza Ágota, hozzátéve, mindemellett nagyon nagy szerepet játszott mindebben az is, hogy a szülei már nagyon korán felismerték a tehetségét, és mindvégig támogatták abban, hogy a zenei pályát válassza.

– Az általános iskola és az alapfokú zeneiskola befejezése után jött el az a pillanat, amikor a szüleim elé álltam, és azt mondtam, zenét szeretnék tanulni, mert máshoz nem értek. Már akkor úgy éreztem, és azóta is úgy érzem, a zene kitölti az életemet – hangsúlyozza.

Amikor annak a bizonyos útnak a legfontosabb állomásairól kérdezzük, elsőként az Egyiptom hercegét, illetve a rajzfilm főcímdalát említi, amely mind a mai napig szól a fülében. Következő állomásként a zentai alapfokú zeneiskolát említi, ahol zongora szakon tanult, igaz, saját bevallása szerint csak a második osztály rendszeres kerülése után ismerte fel a képzés fontosságát, akkor kezdett el rendszeresen órákra járni.

– Mindenkinek vannak töréspontok az életében – fűzi hozzá nevetve, majd a sort az általános iskolai ballagási dal megírásával folytatja. – Addigi életem talán legszebb élménye volt, amikor az osztálytársaimmal együtt énekelhettem az általam megfogalmazott gondolatokat és a hozzájuk kitalált dallamokat – magyarázza, majd a szabadkai zeneiskola dzsesszének szakára való felkészülés záró koncertjét, az első nyilvános fellépését emeli ki:

– Sírtam örömömben, akkor éreztem először igazán, hogy nekem a színpadon van a helyem – fogalmaz, majd a szabadkai kollégiumi zenekart említi, ugyanis ez volt az első olyan alkalom, amikor szabadon együtt zenélhetett hozzá hasonló, zeneszerető fiatalokkal. Ekkor határozta el, hogy saját zenekart alapít, és ehhez kapcsolódik az első találkozása a további zenei és magánélete egyik legmeghatározóbb személyével is, Kőműves Árpáddal, az Ágota and Her Friends együttes oszlopos tagjával. Következő fontos állomásként a bukását említi, az első nagy pofont az élettől, amely azonban nem tántorította el a folytatástól, hanem meggyőződést, kitartást, állhatatosságot és energiát adott neki ahhoz, hogy mégis kitartson a zenei pályája mellett. Ezután következett az első önálló koncertje a zentai Mojo Clubban.

– Ezúton is szeretném megköszönni Lučić Viktornak azt a lehetőséget, hogy Közép-Kelet Európa egyik legmeghatározóbb könnyűzenei klubjában tudtam elindítani a karrieremet, és meg tudtam mutatni magamat, az együttesemet és a zenémet a nagyérdeműnek. Eddigi életem egyik legfelemelőbb két órája volt – emlékezik vissza, majd az újvidéki Jazz Festival workshopját és a Jelena Jovović előadóművésszel való találkozást emeli ki, aki tudatosította benne, hogy igenis van keresnivalója az énekesi pályán, ezután pedig a Gábor Zoltán énektanárral történt találkozást, aki – mint mondja – megalapozta énekesi énjét, amiért ma is rendkívül hálás neki. Fontos momentumok számára a fesztiváli sikerek, a temerini Tini és Ifjúsági Táncdalfesztiválon elért előbb harmadik, majd első helyezés, valamint az adai Tálentum Fesztiválon kiérdemelt különdíj és harmadik helyezés is, illetve a középiskolai ballagást, amellyel – ahogyan fogalmaz – élete talán legnehezebb öt évén lett túl. Innen már egyenes út vezetett a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola dzsesszének tanszakára, ahol meghatározó momentum volt az életében az első találkozása tanárával, Pély Barnabással. A következő lépcsőfokot az első önálló lemezének felvétele jelentette számára, amely hamarosan megjelenik, valamint a Blahó Attilával, Matthew George Mitchellel és Gingl Zoltánnal való közös munka kezdete, amelynek eredményeit rövidesen a nagyközönség is hallhatja majd.

Ágota saját bevallása szerint nem hisz abban, hogy kizárólag a tehetség határozza meg egy alkotó művészi életpályáját.

– A siker alapvető követelménye valóban a tehetség, de záloga a kitartó munka, az állhatatosság és legfőképp az alázat. Ha valaki mély nyomot szeretne hagyni a zenetörténelemben, csakis a kitartó és odaadó munka hozhat számára eredményt. Sokszor a megerőltető munka, az át nem aludt éjszakák, a megunt gyakorlások révén elért sikerek felemelő érzése adja meg a kreativitáshoz és a további munkához való energiát. A folyamatos és kitartó munka olyan alapot teremt, amelyhez az életben számos törés után is biztonsággal vissza tudok majd nyúlni, amelyből erőt tudok majd meríteni, és amelyre tovább tudom építeni a szakmai karrierem – magyarázza.

Ágota legfőbb álma, hogy egy igazi Big Banddel a háta mögött bejárhassa az egész világot.