2024. március 29., péntek
TENISZ, AUSTRALIAN OPEN

Nehezen, de sikerült visszavágni

Đoković öt játszmában győzte le Stan Wawrinkát – Vasárnap Andy Murray-vel vív meg a serlegért – Ma a női döntőben Serena Williams és Marija Sarapova mérkőznek

A négyszeres bajnok Novak Đoković egy meccsre jár az ötödik serlegtől az Australian Openen. A világelső pénteken Melbourne-ben a döntőért öt játszmában, három és fél órás meccsen nyert a címvédő svájci Stan Wawrinka ellen, amivel visszavágott a tavalyi vereségért. Đoković a vasárnap 9.30-kor kezdődő döntőben a 6. kiemelt és a tornán háromszor már zárómeccset veszített skót Andy Murray-vel játszik.

Novaknak ez lesz az ötödik döntője az év első nagy tornáján, összesen pedig pályafutása 15. zárómeccse a Grand Slam-tornákon. Novak és Andy mérlege 15:8, az Australian Openen 3:0, amiből 2011-ben és 2013-ban ugyancsak döntőt vívtak. Murray nyolcadszor játszik nagy torna döntőjében, és harmadik győzelmét szeretné elérni.

Đokovićnak a tegnapi a 49. győzelme volt Melbourne-ben, ennél többször ugyanott a nyílt korszakban csak Roger Federer (75) és Stefan Edberg (56) győzött. Ami a kemény borítást illeti, Novak mérlege 398:82-e módosult, vagyis csak kettőre jár a 400. győzelemtől. Az összes győzelmek száma szerint Novak a 612. sikerét aratta, amivel az öröklista 18. helyén beérte Andy Roddickot és az év végén pályafutása befejezését bejelentő Lleyton Hewittot. Đoković továbbá zsinórban kilencedik meccsét nyerte a top 10 tagjai ellen, legutóbb ilyen rangadót tavaly a sanghaji elődöntőben veszített el Federer ellen.

A pénteki meccs színvonala jócskán elmaradt néhány korábbi csatájuk szintjétől, amit a pontot érő ütések és önhibák aránya is bizonyít. Novaknál ez 27:49, Wawrinkánál pedig 42:69 volt. Đoković nem remekelt a breakalkalmak kihasználása terén sem, hisz 17-ből csak 5-öt váltott pontra, míg a svájci 8-ból 5-öt értékesített. Az első izgalmakat az első játszma közepén láttuk, amikor breaket váltottak, majd a rövidítésben Novak az 5:0-s vezetésről már nem veszíthetett. A második játszmában Novak 2:3-nál veszítette el adogatását, és e játékrészben nem tudott visszavágni, a harmadikban pedig a 3:0-s vezetés után is drámai módon alakultak a dolgok, végül Novak még egyszer elnyerte Stan adogatását. A negyedik játszmában Novak 2:0-ra vezetett, 3:2-nél három kötött breaklabdája volt, amit követően 12 pontot veszített zsinórban, és ezzel ment a játszma is. A záró játszmában a svájci erősen visszaesett, egyetlen játékot sem nyert, így a ranglistán lecsúszik a 9. helyre, míg Novaknak már 2900 pontos előnye van a második helyezett Federer előtt.

Melbourne-ben az első serlegosztás női párosban volt, amelyben az először együtt szereplő amerikai Bethanie Mattek és a cseh Lucie Šafářová legyőzték az esélyesebb tajvani, kínai Csan, Zseng duót. Ma 9.30-kor a női egyes döntőjében a világelső amerikai Serena Williams sokkal esélyesebb a sikerre az orosz Marija Sarapova ellen, mint amekkora előnyt Đokovićnak jósoltunk a tegnapi meccsre. Ha mégis az orosz győzne, az eredmény meglepetés lenne, hisz pályafutása során sehogyan sem boldogult a ma a 19. nagy serlegéért pályára lépő amerikaival.

A leány egyesben nincs magyar döntős, hisz Gálfi Dalma pazar kezdés után két szoros játszmát veszített a brit Katie Swan ellen. Gálfi még két évig jogosult az ifitornákra, bár valószínűbb, hogy az elkövetkező időszakban nagyobb figyelmet szentel az ITF- és WTA-versenyeknek és a haladásnak a ranglistán.

Györe László Kairóban elődöntős lett a 15 ezres futuresön. A zentai játékos az első játszmában 5:3-ról fordított a horvát Nino Serdarušić ellen, a másodikban pedig 0:3 után hat játékot nyert zsinórban. Györe szombaton a 27 éves és a ranglistán 381. cseh Dušan Lojdával találkozik, aki öt éve 161. is volt, pályafutása során pedig egy challengert és 17 futures tornát nyert meg.

MELBOURNE. – A férfitorna elődöntőjében: Đoković–Wawrinka 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0, nők, páros, döntő: Mattek/Šafářová–Csan, Zseng 6:4, 7:6, lányok, elődöntő: Swan–Gálfi 0:6, 7:6, 7:5.

KAIRÓ. – A futures negyeddöntőjében: Györe–Serdarušić 7:5, 6:3.

EL KANTAOUI. – A futures 2. fordulójában: Vilella–Tepavac 6:2, 7:5.

PETIT-BOURG. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Stollár–Alvarez 6:3, 6:4.