2024. április 23., kedd
TENISZ, AUSTRALIAN OPEN

Enyhe előny a világelső Novaknál

Ma 9.30-kor a melbourne-i elődöntőben Đoković és Wawrinka játszanak – A győztest Andy Murray várja – S. Williams–Sarapova női döntő – Gálfi Dalma a leányifjúsági elődöntőben

Ha Novak Đoković ma legyőzi a svájci Stan Wawrinkát, az idény első Grand Slam-tornáján a világelső mindkét mezőnyben döntős lesz. Serena Williamsszel ellentétben ehhez a bravúrhoz Novaknak a címvédőt kell felülmúlnia, akivel a nagy tornákon a három legutóbbi mérkőzés ötjátszmás gigászi csata volt, tavaly pedig a melbourne-i negyeddöntőben a svájci nyert.

Novak és Stan jól ismerik egymás játékát, hisz már huszadszor mérkőznek, s ma aligha lesz jelentősége annak, hogy a szerb 16:3-ra vezet. Lehet egy újabb hosszú és kimerítő csata, amelyben apróságok dönthetnek, legvalószínűbb azonban, hogy a mentális erő határozza meg a döntős kilétét. Mindent összevetve, Đoković esélyét 55 százalékban lehetne megállapítani, Wawrinka 45-jével szemben.

A mai győztest a vasárnapi döntőben a brit Andy Murray várja, aki tegnap négy játszmában nyert a cseh Tomáš Berdych ellen. Andy a döntő pillanatokban egy árnyalattal jobb volt, és megérdemelten jutott nyolcadik nagy döntőjébe, amelyben a harmadik trófeáját próbálja majd megszerezni. Melbourne-ben negyedszer döntős, kétszer Đokovićtyal, egyszer pedig Federerrel szemben bukta el a serlegmeccset.

Női egyesben szombaton a S. Williams–Sarapova álomdöntő lesz műsoron. Az első kiemelt amerikai komoly csatában győzte le 19 éves honfitársnőjét, Madison Keyst, a második kiemelt orosz pedig szintén házirangadón Jekatyerina Makarovát sokkal könnyebben múlta felül. Keys 2:0-val nyitott Serena ellen, aki azért az első játszmában kiharcolta a rövidítést, és vezetéshez jutott. A másodikban Serena még jobb volt, két break révén 5:1-re húzott el, majd a hetedik játékban nyolc meccslabdát hagyott ki. A következőben nem hibázott, a második adogatással ütött ásszal értékesítette a kilencedik meccslabdát, így szombaton 23. nagy döntőjét vívja, és alkalma lesz megszerezni a 19. Grand Slam-serleget, amivel feltörne az egyéniben 22 trófeát nyert Steffi Graf mögé a nyílt korszak öröklistájának második helyére, vagyis eggyel több nagy serlege lenne, mint amennyit egykor Martina Navratilova és Chris Evert nyertek. Serena hatodik alkalommal lehet bajnok Melbourne-ben, ahol 2010 óta nem diadalmaskodott. Ami az amerikai számára ugyancsak fontos, a döntőbe jutással már megvédte a ranglista első helyét, a zárómeccsen pedig a statisztika őt látja esélyesnek. Serena ugyanis a 10. nagy döntőjébe jutott és hatodik diadalát remélő Sarapova ellen 16:2-re vezeti az egyéni mérleget, s legutóbb még a 2004-es mestertornán kapott ki tőle, azóta pedig zsinórban 15-ször múlta felül. Nagy tornák döntőjében negyedszer játszanak, Serena 3:0-ra vezet.

A leányifjúsági tornán máris szép sikert ért el a 16 éves magyar Gálfi Dalma, aki 5. helyezettként bejutott az elődöntőbe. Dalma négyet használt ki az 5 breaklabda közül a spanyol Bolsova ellen, és a döntőért ma a 14. kiemelt brit Katie Swannal mérkőzik.

Második meccsét is megnyerte Györe László a kairói 15 ezer dolláros összdíjazású futures tornán, és bejutott a negyeddöntőbe. A 2. kiemelt zentainak nem volt nehéz dolga a fehérorosz Jahor Jacikkal, amivel két új ranglistapontot szerzett, ma pedig a 280. helyet jelentő további öt pontért a 18 éves és a ranglistán 1353. horvát Nino Serdarušićtyal mérkőzik. Nyert a tunéziai El Kantaouiben Marko Tepavac, a francia Andrezieux-ban Vesna Dolonc a rajton ismeretlen francia lány ellen veszített, míg Sunrise-ben Jani Réka az orosz Darija Kaszatkinától kapott ki.

MELBOURNE. – A férfitorna elődöntőjében: Murray–Berdych 6:7, 6:0, 6:3, 7:5, nők, elődöntő: S. Williams–Keys 7:6, 6:2, Sarapova–Makarova 6:3, 6:2, lányok, negyeddöntő: Gálfi–Bolsova 6:1, 7:6.

KAIRÓ. – A futures 2. fordulójában: Györe–Jacik 6:2, 6:0.

EL KANTAOUI. – A futures 1. fordulójában: Tepavac–Du 6:0, 6:3.

ANDREZIEUX. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Ramialison–Dolonc 6:4, 6:3.

SUNRISE. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Kaszatkina–Jani 7:5, 7:5.