2024. március 28., csütörtök

A tavalyi munka értékelése

Hajnal Jenő: Fontos, hogy a stratégiaalkotás során a tervezés túlmutasson a szokványos és a közkeletű gondolkodás határain

Pénteki, negyedik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács egyebek mellett a tanács tavalyi évi zárszámadását, a 2014-es év munkájáról szóló beszámolót, az MNT stratégiáinak tavalyi megvalósulásáról szóló beszámolót és a tanács, illetve az általa létrehozott testületek tagjainak illetményéről szóló határozatot fogadta el.

Az MNT idei költségvetése reális és fenntartható, nyomatékosította Hajnal (Fotók: Molnár Edvárd)

Az MNT idei költségvetése reális és fenntartható, nyomatékosította Hajnal (Fotók: Molnár Edvárd)

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a tavalyi zárszámadást terjesztette be. Szavai szerint a zárszámadás a költségvetés tervezett és tényleges végrehajtását tükrözi. A bevételeket 774 millió dinárban határozták meg, ebből 539 millió dinár valósult meg. A kiadásokat 771 millió dinárban határozták meg, ebből 305,7 millió dinár valósult meg. A tavalyi évben megvalósított többletbevétel az idei évben kerül felhasználásra, hangsúlyozta Jerasz.

Tari István, a VMDK – Csonka Áron lista képviselője a napirendi ponthoz kapcsolódóan arról beszélt, hogy az MNT december 29-ei ülésén fogadta el a tavalyi második pótköltségvetést. Tari szerint az MNT vezetőségének ekkor már pontosan tudnia kellett, hogy addig, év végéig, mennyi pénz érkezett az MNT számlájára. Ennek ellenére mégis beterjesztették, majd elfogadták azt a második pótköltségvetést, amelyben túlságosan felduzzasztották az összegeket – a következő, 2015-ös évbe átvivendő összegeket egyaránt –, taglalta Tari, majd hozzátette: a zárszámadásból egyértelművé válik, hogy az MNT 2015-ös költségvetése már meg is bukott.

Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke Tari felszólalására reagálva kifejtette: már a december 29-ei ülésen elmondták, hogy a célirányos anyaországi támogatások még nem érkeztek meg, de ezekre az összegekre vonatkozóan aláírt szerződések álltak az MNT rendelkezésére. Az ünnepek miatt késtek az utalások, és a pénzek végül január elején érkeztek meg, magyarázta Hajnal, hozzátéve: a zárszámadásban ezek a tételek már nem jelenhettek meg, hiszen az idei év elején érkeztek meg. Az MNT idei költségvetése reális és fenntartható, nyomatékosította Hajnal.

A zárszámadás kapcsán volt téma tárgya a szerbiai állami támogatások mértéke is. Tari István szégyenletesen kevésnek találja azokat az összegeket, amelyekkel a szerb állam támogatja az MNT munkáját. Nagyobb támogatást kell kikényszeríteni, szögezte le Tari.

Hajnal Jenő ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy Belgrádban hamarosan éppen erről a kérdésről fognak tárgyalni a köztársasági illetékesekkel.

MUNKA- ÉS VÉGREHAJTÁSI BESZÁMOLÓK

A folytatásban került napirendre az előző évi munkabeszámoló. Hajnal emlékeztetett arra, hogy az előző összetételű MNT Közigazgatási Hivatala évente legalább egy alkalommal volt köteles beszámolni munkájáról. A 2014. november 17-én megalakult új összetételű MNT már a módosított nemzeti tanácsi törvény értelmében kezdte meg munkáját, és alapította meg szerveit: a Végrehajtó Bizottságot és a Hivatalt, amelyek évente egyszer, legkésőbb február 28-ig kötelesek írásban beszámolni munkájukról.

– A folyamatosság és áttekinthetőség érdekében az MNT a Hivatal munkatársainak segítségével elkészített egy, az előző összetételű MNT és bizottságainak munkájáról szóló, összefoglaló jellegű beszámolót. Az előző felállású MNT bizottságai közül a Kulturális Bizottság 13, a Tájékoztatási Bizottság 6, a Felsőoktatási és Tudományügyi Bizottság 5-5, a Közoktatási Bizottság 30, a Nyelvhasználati Bizottság 11, az Ifjúsági Bizottság 4, a Civil Konzultatív Testület pedig 20 ülést tartott a 2014-es év folyamán. Ezek az állandó munkatestületek az elmúlt évben összességében 329 döntést fogadtak el önálló hatáskörben. 2014. október 26-án megtartották a nemzeti tanácsi választásokat Szerbiában. A magyar közösség ismét a Magyar Összefogásnak szavazott bizalmat, így a 35 tanácsosi helyből 31 helyet ez a lista biztosított magának. A fennmaradó négy helyet a VMDK (2 mandátum) a Másként Magyarságunkért (1 mandátum) és a Magyar Liga (1 mandátum) osztotta fel egymás között. Az új összetételű MNT 2014. november 17-ei alakuló és az azt követő első rendes ülésével kezdte meg a munkát, majd december 2-án megtartotta második, december 29-én pedig harmadik rendes ülését – taglalta Hajnal.

Az MNT stratégiáinak tavalyi évi végrehajtásáról szóló beszámoló beterjesztésekor Hajnal a dokumentumok már előre bejelentett felülvizsgálatáról, újragondolásáról is szót ejtett. Fontos a hangsúlyok áthelyezése, hiszen az új összetételű MNT munkája sem eredményes, sem hatékony nem lehet, ha csupán a körülményekhez igazodik, és nem új lehetőségek megteremtésén fáradozna, emelte ki Hajnal, hozzátéve: fontos, hogy a stratégiaalkotás során a tervezés túlmutasson a szokványos és a közkeletű gondolkodás határain, és felkutassa a kreatív megoldásokat.

Tari az utóbbi napirendhez kapcsolódóan módosítási indítványban kérte, hogy a stratégiák végrehajtását külön-külön beszámolók formájában vitassák meg, mert úgy értékelte, hogy egyedül ez lenne komoly hozzáállás. A többség az indítvány ellen szavazott.

Bacskulin István, a VMDK – Csonka Áron lista másik képviselője mindehhez hozzátette, hogy véleménye szerint a pénteki ülésre ifj. dr. Korhecz Tamást, az MNT volt elnökét is meg kellett volna hívni, mivel a tavalyi évhez kapcsolódó beszámolók témájában bizonyos kérdésekre egyedül ő tudott volna érdemben válaszolni.

Ami a stratégiák újragondolását illeti, felszólalásában Zsoldos Ferenc kifejtette: szerinte nem lehet teljesen elrugaszkodni a stratégiáktól, azok jelenlegi tartalmától. Ha nem érkezik tömegesen negatív észrevétel és megjegyezés ezekre a dokumentumokra vonatkozóan, akkor nem indokolt azoknak az átfogó átírása, érvelt Zsoldos.

PÉNZ A KULTÚRÁRA

A 2014. november 17-én megalakult új összetételű MNT már a módosított nemzeti tanácsi törvény értelmében kezdte meg munkáját, és alapította meg szerveit

A 2014. november 17-én megalakult új összetételű MNT már a módosított nemzeti tanácsi törvény értelmében kezdte meg munkáját, és alapította meg szerveit

A folytatásban napirendre kerülő, a tanács és az általa létrehozott testületek tagjainak illetményeiről szóló határozat módosítja, azaz növeli az évekkel ezelőtt meghatározott illetményeket. Hajnal indoklása szerint erre azért van szükség, mert a korábban meghatározott összegek értéke mára jelentősen csökkent, illetve megváltozott a tanács által létrehozott testületek munkájának nagyságrendje és minősége. Minimális növelésről van szó, hiszen az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzet mindenkitől mértékletességet követel, mutatott rá Hajnal.

A határozat 15 ezer dinárban határozza meg az MNT alelnökének havi illetményét, a tanács tagjai havi 5 ezer dinárban részesülnének, a tanács állandó bizottságainak elnökei 10 ezer dinárban, a bizottságok tagjai pedig ülésenként 3 ezer dinárban. Tari ehhez a napirendi ponthoz kapcsolódóan is módosításokat javasolt. Szerinte az alelnök illetményének 8 ezer dinárnak kellene lennie, a tanács állandó bizottságai elnökeinek pedig ülésenként 5 ezer dinár járna. Tari azt is javasolta, hogy az MNT azon tagjai, akik munkaviszonyt létesítettek a tanácsban, ne részesüljenek a tanács tagjai számára előirányzott havi juttatásban, sem pedig az állandó bizottságok tagjainak ülésenként járó térítményben. Javaslatait elsöprő többséggel leszavazták.

A továbbiakban a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság 2015. évi a nemzeti kisebbségek részére kiírt kulturális örökségvédelemre és kortárs művészeti alkotásokra vonatkozó beérkezett pályázatáról szóló javaslat került napirendre.

A szóban forgó pályázatra a magyar közösség számára 9,6 millió dinárt különített el a tartomány, ismertette Lovas Ildikó, a VB tagja, majd elmondta, hogy a Kulturális Bizottságnak 200 pályázatot kellett elbírálnia, és elosztania a szóban forgó keretet. Kevesebb volt a kortárs művészetekre beérkezett pályázat és több a hagyományőrzésre, fűzte hozzá Lovas, mondva, hogy a legkisebb kiosztható összeg 50 ezer dinár volt, a legnagyobb pedig 300 ezer.

Penovác Náray Éva, a Kulturális Bizottság elnöke arról beszélt, hogy nagyon nehéz feladattal kellett megbirkózniuk.

– Komoly döntéseket kellett meghoznunk. A beérkezett 200 pályázat értéke nagyjából 36 millió dinár körül alakult, mi viszont „csak” 9,6 millió dinárt oszthattunk szét. Felelősségteljes munka volt. Oda kellett figyelnünk arra, hogy azok mindenféleképpen kapjanak pénzt, akiknek ettől függ a fennmaradásuk, tevékenységük folytatása – fogalmazott Náray.