2024. április 19., péntek

Šešelj fehér angyala

Az áldozatok arculcsapásaként minősítik a radikális pártvezérnek átadott egyházi kitüntetést

Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét a Mileševa kolostorban szerdán Filaret püspök a Fehér angyal nevet viselő elismeréssel tüntette ki. Az SZRP a Facebook közösségi hálózaton tette közzé a hírt a kitüntetés átvétele után. A püspök ehhez hasonló elismerésben már korábban is részesített politikusokat, így 2013-ban például Slavica Đukić-Dejanović akkori egészségügyi miniszter és Vladimir Đukić államtitkár vehették át a Fehér angyalt az egyházvagyon visszaszármaztatása terén tett fáradozásaik elismeréseként. Korábban már Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnökét is érte ugyanilyen megtiszteltetés az említett kolostorban. A mostani kitüntetés azonban meglehetősen nagy port kavart itthon és külföldön egyaránt.

Nikola Knežević, a vallási, politikai és társadalmi kutatásokkal foglalkozó központ vezetője úgy vélekedett, hogy a szerb pravoszláv egyház püspökének döntése pofont jelent a šešelji politika minden áldozata számára, de maga az egyház számára is.

– Egy olyan személynek a kitüntetése, aki mindenről ismert, csak éppen a keresztényi elveiről nem, akit továbbra is háborús bűnök elkövetésének a gyanúja övez, egy hatalmas pofont jelent minden olyan ember számára, aki a kilencvenes években e végzetes politika és retorika miatt volt kénytelen szenvedni és veszteségekkel szembenézni. Provokációról van szó, mely nem csupán az áldozatokra mér pofont, hanem az egyházra, s annak hívőire is – fogalmazott a Beta hírügynökségnek nyilatkozva a központ igazgatója.

Véleményének adott hangot, hogy Filaret viselkedése nem számít meglepőnek, ismerve múltját, az azonban meglepő, hogy az egyházon belül továbbra sem vonta senki felelősségre. Közölte, hogy amennyiben senkinek sem kell felelnie a múltban elkövetett vétkeiért, úgy el fog maradni a múlt történéseivel kapcsolatos felelősség megállapítása és az áldozatokkal szembeni megfelelő viszonyulás kialakításának lehetősége is.

A Szabad Európa Rádió hiába kísérelt meg az egyház vezetőségénél részletes információkat szerezni azzal kapcsolatban, hogy a Šešeljnek odaítélt kitüntetés az egyház egészének az álláspontját tükrözi-e, vagy sem. A rádió újságírói azt a választ kapták a pátriárka hivatalában, hogy egy helyi jelentőséggel bíró eseményből szeretnének szenzációt gyártani, s a szerb pravoszláv egyház egyelőre nem tartja fontosnak, hogy hivatalosan is reagáljon a történtekre.

A január 27-én átadott kitüntetés indoklása a következőképp hangzik: A mileševai egyházmegye dr. Vojislav Šešelj csetnik vajdának, a hágai törvényszékkel folytatott harc győztesének az egyházmegye magas rangú kitüntetését adományozza. Filaret a szertartás során a hivatalos indokláshoz hozzátette, hogy Šešeljnek az isten adott alkalmat arra, hogy lemossa a szerb népre kent piszkot, ennek a feladatnak pedig hősiesen, egy valódi szerbhez méltó harc során eleget is tett, mely sikerhez elsőként gratulált. A kitüntetett ekkor megrajzolta a Nagy-Szerbia határait, mondván, Észak-Albánia Durrës városáig egy nap megint szerb föld lesz majd.

A háborús retorika mellett Filaret nevét a múltban pedofilügyekkel is kapcsolatba hozták, részletesebb kivizsgálást azonban az egyház sohasem indított ellene. Žarko Korać szociológus a Szabad Európának nyilatkozva kételkedett abban, hogy ezúttal nagyobb előrelépés történhet az egyházban Filaret legújabb döntése miatt.

– Az egyház képmutató politikát folytat, és sohasem határolódik el a háborús uszítás retorikájától. A Šešeljnek nyújtott támogatás egy háborús bűnök elkövetésének helyt adó politika támogatását jelenti, mely a kilencvenes éveket határozta meg Szerbiában. Sokkal sajnálatosabb mindez az egyház egészére nézve, mint Filaret szemszögéből – értékelte Korać.