2024. április 24., szerda

A környezettudatosságra kíváncsiak

Elkezdődött a helyi környezetvédelmi akcióterv kidolgozása Zentán

Zenta község környezetvédelmi alosztálya kérdőívet tett közzé, amellyel a lakosság környezettudatosságát szándékozzák felmérni, illetve azt, hogy a polgárok mennyire tartják lényegesnek a környezetük védelmét. A kapott válaszokat a helyi akcióterv kidolgozásához szándékozzák felhasználni.
A kérdőívek elkészítése során három célcsoportot választottak ki. Külön kérdőívet kell kitölteniük az óvodásoknak, mivel kíváncsiak arra is, hogy a gyerekek tudják-e, hogy mi is a környezetvédelem, hogy hallottak-e már valamit a szelektív hulladékgyűjtésről, a vízzel való takarékoskodásról stb. Úgyszintén külön kérdőívet kell kitölteniük az általános iskolák felsős tagozatosainak, illetve a középiskolásoknak, ezenkívül a felnőtteket is megkérdezik a téma kapcsán, ugyanis a felmérés során azt is ki szeretnék deríteni, hogy a különböző korosztályok képviselői mit tartanak lényegesnek a téma kapcsán, mire lenne szükségük, és mi az, amin szerintük változtatni kellene, valamint arra is kíváncsiak, hogy e téren mennyire tájékozottak a zentai polgárok. A kérdőív segítségével az illetékesek felmérik a zentaiak ökológiai lábnyomát is, vagyis azt, hogy egy-egy polgárnak mekkora földterületre van szüksége a jelenlegi életviteléhez.
A kérdőív név nélkül kitölthető a község honlapján (http://www.zenta-senta.co.rs/hu/1/p/88/2015_01_12_KORNYEZETVEDELMI-KERDOIV), valamint a város, illetve a községhez tartozó falvak helyi közösségeinek az irodáiban. A polgárok február végéig adhatnak választ a kérdőívben feltett kérdésekre, március végéig pedig kidolgozzák a helyi akciótervet – mondta a környezetvédelmi alosztály vezetője.