2024. április 19., péntek
TENISZ - AUSTRALIAN OPEN

S. Williams-Sarapova álomdöntő a nőknél

Az első és a második kiemelt, azaz az amerikai Serena Williams és az orosz Marija Sarapova vívja majd szombaton a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjét.

A csütörtöki elődöntőben a 19. egyéni Grand Slam-serlegére hajtó, 33 esztendős Williams honfitársával, az élete első GS-elődöntőjét vívó Madison Keysszel szemben megizzadt az első játszmában, és csak rövidítésben bizonyult jobbnak nála. A folytatásban viszont már egyértelmű fölényben volt.
A másik ágon a 27 éves Sarapova is honfitárssal, Jekatyerina Makarovával ütközött meg, és csupán öt játékot engedélyezett tizedik kiemelt ellenfelének.
Az eddig öt GS-trófeát - köztük a 2008-as Australian Open elsőségét - begyűjtő Sarapova elmondta, most már tényleg jól játszik a tornán, ugyanakkor emlékszik rá, hogy a második körben, a 64 között két mérkőzéslabdát is hárítania kellett egy másik honfitársa, Alekszandr Panova ellen.
"Most mindent megtudtam csinálni, amit elterveztem" - jelentette ki az elődöntőt követően.
Azzal, hogy Serena Williams bekerült a fináléba, biztos, hogy a torna után is az amerikai játékos lesz a világranglista-vezető, Sarapova pedig a második.
A két tenoszező Melbourne-ben már vívott döntőt, az nagyon egyoldalú volt: 2007-ben Williams 6:1, 6:2-re diadalmaskodott. Az egymás elleni mérleg is nyomasztó Williams-fölényt mutat: az utóbbi 15 mérkőzésüket megnyerte, összesítésben pedig 16-2 a javára. Sarapova csak 2004-ben tudta legyőzni riválisát, az akkori wimbledoni döntőben és a Los Angeles-i szezonzáró torna fináléjában.   Serena Williams a 18 GS-diadalából ötöt nyert Ausztráliában: 2003-ban, 2005-ben, 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben.

Eredmények, női egyes, elődöntő:    
S. Williams (amerikai, 1.)-Keys (amerikai) 7:6 (7-5), 6:2
Sarapova (orosz, 2.)-Makarova (orosz, 10.) 6:3, 6:2