2024. március 29., péntek
TENISZ

Két lépésre az ötödik serlegtől

Novak Đoković három játszmában győzte le Miloš Raonićot – Wawrinka kihagyott öt meccslabdát, de győzött – Madison Keys fordított Venus Williams ellen

Novak Đoković 25. alkalommal jutott be a nagy tornák elődöntőjébe, és holnap a 15. döntőért játszik. A világelső szerb három játszmában múlta felül a kanadai Miloš Raonićot, amivel az egymás közötti mérleget 5:0-ra módosította, holnap pedig a svájci Stan Wawrinkával játszik, aki ellen 16:3-ra vezet, de akitől tavaly az Australian Openen 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7-re kapott ki a negyeddöntőben, így alkalma adódik a visszavágóra.

Nincs egybehangzó vélemény, hogy Đoković tegnap milyen szinten teniszezett. Egy biztos, elég jól végezte a munkáját, hisz a vártnál könnyebben, 1 óra 59 perc alatt tudott győzni a félelmetes adogatásokkal rendelkező kanadai ellen. Đoković először is adogatásban volt nagyszerű, hisz saját kezdőütésén mindössze 12 pontot engedélyezett a kanadainak, és azért nyert csak 34 pontot annak adogatásán, mert a második játszmában, a gyors break után csak a saját adogatójátékaira összpontosított, míg a harmadikban csak a második elnyert szerva után engedte meg a kanadainak, hogy egy játékban azért nullára nyerjen, és 5:2-re szépítsen. Novak ezzel pályafutása 611. győzelmét aratta, amivel a nyílt korszak öröklistáján a 20. helyet foglalja el, és még csak egy győzelem választja el Andy Roddicktól és Lleyton Hewitt-tól. Ha Đoković így adogat holnap Wawrinka ellen is, nem fér hozzá kétség, hogy közelebb lesz a győzelemhez, továbbá elvárható tőle, hogy színvonalasabban fogadjon, és megakadályozza a svájci fonákjának teljes kibontakozását.

A nap másik meccsén Wawrinka is könnyebben nyert, mint gondolta volna, hisz a japán Kej Nisikori ezúttal jócskán elmaradt képességei mögött. A japán csak a harmadik játszmában érte el az egyensúlyt, de annak a rövidítésében is csúfos vereségre állt, hisz a svájci 6:1-re vezetett, és öt meccslabdája volt. Ekkor csillant fel a fordulat lehetősége, hisz Nisikori mind az ötöt hárította, ám a hatodik alkalommal tévedett, amikor rövidítéssel próbálkozott. A labda megakadt a háló élén, és visszaesett a japán térfelére, ami a meccs végét is jelentette.

Melbourne-ben tehát a négy közé csupa tapasztalt teniszező jutott, ma pedig az elődöntő első meccsén a kétszeres Grand Slam-bajnok brit Andy Murray a házasságkötésre készülők rangadóján a cseh Tomáš Berdychhel csatázik.

A nőknél kialakult az amerikai rangadó, de Serena Williams ellenfele a négy között nem nővére, Venus lesz, hanem a fiatal Madison Keys, aki tegnap pályafutása eddigi legnagyobb sikerét jegyezte. Serena könnyen, csak 61 perc alatt győzte le a tavalyi döntős szlovák Dominika Cibulkovát, Venus pedig, noha a döntő játszmában kétszer is breakelőnyt szerzett, zsinórban háromszor veszítette el az adogatását. A kilencszeres GS-bajnok, aki Melbourne-ben 2003-ban nyerte a serleget, így a 2010-es US Open óta immár 17 egymást követő nagy tornán nem tudott elődöntőbe jutni, s kihagyta az alkalmat, hogy visszajusson a legjobb tíz közé. S. Williams és Keys ma először mérkőznek.

A lányok mezőnyében a magyar Gálfi Dalma negyeddöntős lett, és az elődöntőért a 4. kiemelt, ukrán származású spanyol Aliona Bolsova Zadoinovval találkozik.

Az elődöntő meccsei, férfiak, ma: Murray–Berdych, holnap: Đoković–Wawrinka, nők, ma: S. Williams–Keys, Sarapova–Makarova.

Több visszalépés után Györe László második kiemelt lett a kairói 15 ezer dolláros összdíjazású futures tornán, és az 1. fordulóban könnyű, kétjátszmás győzelmet aratott a macedón Bešir Durguti felett. Györe a 2. fordulóban a fehérorosz Jahor Jacikkal vagy az egyiptomi Ahmed Munirral mérkőzik. Nyert Antalyában Nikola Milojević, szép győzelemmel nyitott Petit-Bourgban a magyar Stollár Fanni, míg Sunrise-ben Jani Réka táblára jutott.

MELBOURNE. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Raonić 7:6, 6:4, 6:2, Wawrinka–Nisikori 6:3, 6:4, 7:6, nők, negyeddöntő: S. Williams–Cibulková 6:2, 6:2, Keys–V. Williams 6:3, 4:6, 6:4, lányok, nyolcaddöntő: Gálfi–Blinkova 7:5, 7:5.

KAIRÓ. – A futures 1. fordulójában: Györe–Durguti 6:1, 6:3.

ANTALYA. – A futures 1. fordulójában: Milojević–Choinsky 6:2, 6:0.

PETIT-BOURG. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Stollár–Norris 6:1, 6:2.

SUNRISE. – A női ITF-torna selejtezőjének 3. fordulójában: Jani–Pera 6:0, 6:3.