2024. március 28., csütörtök
KÉZILABDA-VB

Pénz beszél, Katar már a négy között

Azzal, hogy 26:24-re legyőzte az Ausztrália helyett szereplő Németországot, történelmi sikert ért el a katari férfikézilabda-válogatott, miután bejutott a saját rendezésű világbajnokság elődöntőjébe. Ez korábban egyik ázsiai válogatottnak sem sikerült, a nem európaiak közül pedig csak két országnak jött össze: Egyiptom és Tunézia szerepelt elődöntőben, de érmet egyiknek sem sikerült nyernie.

Katarnak viszont erre is esélye van, méghozzá azért, mert az elődöntőben a verhetőnek tűnő lengyel válogatott lesz az ellenfele, amely meglepetésre Horvátországot győzte le.

A katariak pénzt nem sajnálva több mint egy tucat játékost összevásároltak, honosítottak, szerződtették a spanyol Valero Riverát, aki korábban a spanyol válogatottal világbajnoki címet szerzett, a Barcelonával pedig több mint 70 trófeát gyűjtött be. A katariak legnagyobb sztárja a korábban a jugoszláv, majd a szerb-montenegrói válogatott színeiben is pályára lépő Danijel Šarić, aki a németek ellen is remekelt, hiszen 31 lövésből 10-et hárított. Rajta kívül a kubai Rafael Capote volt a csapat vezéregyénisége, aki 11 kísérletéből 8-szor volt eredményes. A katari válogatottat erősíti még a montenegrói Žarko Marković, Jovo Damjanović és Goran Stojanović, a bosnyák Eldar Memišević, a spanyol Borja Vidal, az egyiptomi Haszan Mabruk

Katarnak a torna előtt egy világbajnoki 16. hely volt a legjobb eredménye, olimpián sosem szerepelt a válogatott. A négy közé jutás óriási sikernek számít, s egyes tájékoztatási eszközök szerint egymillió, mások szerint fejenként kétmillió dollárt kapnak a játékosok az elődöntőbe jutásért. Néhány portál arról is beszámolt, hogy a játékosok a pénzjutalom mellé egy-egy Maserati luxusautót is kapnak.

Horvátországban a lengyelek elleni 24:22-es vereség után a közvélemény azonnal Slavko Goluža leváltását követelte. Lino Červar korábbi szövetségi kapitány igyekezett megvédeni a trénert, mivel szerinte nemcsak Goluža tévedett, hiszen ez egy csapatsport, ahhoz, hogy veszítsen az együttes, több embernek is téves döntés(ek)et kell hoznia.

A találkozó olyan volt, amilyenre számítottam: nagyon nehéz. Nagyon sok ziccert rontottunk el, különösen a második félidőben. A találkozó véleményem szerint a 49. percben dőlt el, amikor kettős emberelőnyben voltunk, és gólt kaptunk, valamint egy kiállítással is sújtottak bennünket, ami nem volt az, mivel semmiféle kontaktus nem volt a játékosok között – nyilatkozta Goluža. A találkozó legjobbjának Sławomir Szmalt, a lengyelek kapusát hirdették ki, aki oroszlánrészt vállalt csapata győzelmében.

A spanyol együttes óriási csatában, Cañelas három másodperccel a mérkőzése vége előtt szerzett találatával egy góllal győzte le a legutóbb ezüstérmes dánokat, míg a franciák nagyon simán verték a selejtezőben éppen a magyarokat búcsúztató szlovénokat.

Az elődöntő párosítása: Katar–Lengyelország, Spanyolország–Franciaország.

* * *

Kétszer kell a kapuba találnia Nikola Karabatićnak ahhoz, hogy a francia kézilabda-válogatottban ezer gólig jusson, így a spanyolok elleni világbajnoki elődöntőben vélhetően át is lépi majd ezt a határt pénteken.

A világ egyik legjobb játékosa eddig 244 mérkőzésen szerepelt a nemzeti együttesben, amellyel olimpiát, valamint világ- és Európa-bajnokságot is nyert.
A francia örökrangsorban csupán ketten állnak előtte: a jelenlegi csapatkapitány Jérome Fernandez 1451 gólt szerzett 382 válogatott mérkőzésen, míg a korábbi válogatott Frédéric Volle 1016-ot 241 találkozón.
A 30 éves Karabatić 18 esztendősen mutatkozott be a válogatottban, amellyel 2008-ban és 2012-ben szerzett olimpiai aranyat, 2009-ben és 2011-ben lett vb-győztes, illetve 2006-ban, 2010-ben, valamint tavaly győzött Eb-n.