2024. április 19., péntek

Az EU támogatásán múlhat Közép-Európa energiabiztonsága

Sok fejlesztés kell még ahhoz, hogy az orosz gáz Törökországon keresztül eljuthasson Közép-Európába, és ezekhez a projektumokhoz az EU pénzügyi támogatására van szükségük az érintett országoknak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1 Az este című műsorában.

A tárcavezető kifejtette: a közép-európai országoknak egyelőre meg kell várniuk, hogy Oroszország és Törökország megállapodjon a gázszállításról, arról, hogy a Déli Áramlatba szánt gáz valóban Törökországba kerül, felépül-e a görög határ közelében tervezett regionális elosztó központ, és onnantól kezdve a görög–macedón–szerb–magyar együttműködés kérdése, hogy eljut-e Magyarországra, illetve Közép-Európába a gáz.

Ehhez még sok technológiai és infrastrukturális fejlesztés kell, amelyeknek megvalósítása az érintett, az útvonal mentén elhelyezkedő országoknak nem megy saját erőből, önmagukban nem képesek ezeket finanszírozni, mindenképpen az EU pénzügyi támogatására van szükség – közölte. Úgy látja, ugyanakkor Közép-Európa energiabiztonsága nemcsak közép-európai, hanem európai kérdés is.