2024. április 24., szerda

Izraeli elnök: az ENSZ nem végzi misszióját a népirtások megállításában

Az izraeli elnök az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából az ENSZ-ben megrendezett szerdai megemlékezésen kijelentette, hogy a világszervezet mindeddig nem végezte misszióját a népirtások megakadályozásában, pedig ,,totális háborút" kellene vívnia azok ellen.

,,A zsidók holokausztja nem az utolsó fejezet volt az ember emberrel szembeni kegyetlensége történetében" - mondta Reuven Rivlin, hozzátéve, hogy a gonoszság nem köthető semelyik valláshoz, országhoz vagy népcsoporthoz, és figyelmeztetett, hogy hiba és félrevezető az iszlámot, a judaizmust vagy a kereszténységet ,,a világ ellenségeinek tekinteni".

Noha az ENSZ-et azzal a céllal alapították meg a II. világháború után, hogy akadályozza meg a népirtásokat, nem állította meg a tömegmészárlást Boszniában, Ruandában, Szudánban, Kambodzsában, Szíriában, Nigériában, és másutt sem - szögezte le. Arra biztatta a világszervezet 193 tagországát, hogy húzzák meg azt a határt, amely után egy tömeggyilkosság népirtásnak minősül, és ,,állapodjanak meg abban, hogy ennek a határnak az átlépése esetén kötelező beavatkozni".

Az évfordulós emléknap kedden volt, az ENSZ-ben a New Yorkot érő és kivételesen nagynak előrejelzett hóvihar miatt tartották szerdán a megemlékezést.