2024. április 20., szombat
SZERBIAI NEMZETI BANK

Újabb tárgyalások az eladósodott polgárok ügyében

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó asszony szerdán bejelentette: a Szerbiai Nemzeti Bank és az országban tevékenykedő ügyviteli bankok képviselői február 2-án ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megoldást találjanak a svájci frank árfolyamváltozása miatt eladósodott polgárok helyzetére.

– Ez alkalommal már konkrét könnyítő intézkedésekre is sor kerülhet – nyilatkozta a bankkormányzó.

Mint ahogy azt az SZNB vezetője kifejtette, a már előre meghatározott alapelvek szerint fognak dönteni a felek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy lejátszódhat-e hasonló forgatókönyv az euróalapú hitelek törlesztőivel, Tabaković kifejtette, hogy a pénzügyekben akadnak bizonytalanságok, ezért szinte lehetetlen előre megjósolni az ilyesmit. Megjegyezte: a jegybank az előállt probléma megoldásán lelkiismeretesen dolgozik, és úgy szeretné orvosolni, hogy az az adófizetőket a legkevésbé terhelje.

– Ezt úgy kívánjuk elérni, hogy az államot kizárjuk a svájcifrank-ügy finanszírozásából, mivel a probléma megoldása a bankok feladata, a hiteltörlesztőké és a nemzetközé pénzintézeteké – fejtette ki a bankkormányzó.

Mint elmondta: már beszéltek olyan megoldásokról is, mint a fizetetlen részletek eladása a másodlagos piacokon.

Végül arra mutatott rá, hogy az ilyen aggályos helyzetekben, amelyek ennyi félt érintenek, sohasem lehet egyszerű megoldást találni. Szerinte az lesz a kérdés, hogy milyen áron sikerül majd másoknak a másodlagos piacokon megfizettetni a kölcsönöket, ha már a bankok azt elsődlegesen sem voltak képesek megtenni.