2024. április 19., péntek

Kijelölték a Török Áramlat útvonalát

Kijelölték a Török Áramlat nevű gázvezeték Fekete-tenger alatt húzódó útvonalát – közölte a Gazprom azt követően, hogy Alekszej Miller, az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója kedden Ankarában tárgyalt.

A Törökországba tartó gázvezeték 660 kilométer hosszan – a tavaly december elején leállított, eredetileg Bulgária felé tervezett – Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet – írták az MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményben. A tájékoztatás szerint a Fekete-tenger alatt négy vezetékágat építenek, ezeken egyenként évente 15,75 milliárd m3 földgázt tudnak majd átengedni. A Gazprom összesen évi 63 milliárd m3 földgázt juttathat el így Törökországba, az első szállítást 2016 végére tervezi.

A korábbi tervek szerint a Déli Áramlat gázvezetéket előbb a Fekete-tenger alatt, az oroszországi Anapától építették volna meg Bulgáriáig, majd a szárazföldi szakasz Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián át vezetett volna Ausztriáig.