2024. április 24., szerda

Három határátkelő Horgosnál?

Ismét napirenden a régi határátkelőhely megnyitása

Nemhiába szól a mondás, hogy ami bejáródottan működik, azt nem szabad megszakítani, mert sokkal nehezebb valamit újrakezdeni, mint folytatni. Így volt ez a horgosi határátkelőnél is, amikor az új, autópályáról megközelíthető hely megnyitásával a régit bezárták. Később hiába merültek föl utóbbi létjogosultsága melletti komoly érvek – hogy például az autópályára gyalogosok, kerékpárosok nem hajthatnak föl –, nem történt előrelépés az ügyben. Így immár kissé kétkedve fogadhatja a polgár a hírt, hogy idén a turistaszezonra már valóban megnyílik a régi határátkelőhely. A horgosi helyi közösség elnöke, Bacskulin István értesülései szerint azonban elhárultak az akadályok, sőt tervben van még egy újabb megnyitása is.

– Az illetékesek megegyeztek abban, hogy a régi határon meglévő objektumokat hogyan osztja fel egymás között a két fél, milyen feladatokat kinek kell elvégeznie a felújításhoz, így reális az esélye annak, hogy 2015-ben ismét megnyitják – mondta az elnök, aki arról is beszámolt, hogy felmerült a lehetősége egy újabb határátkelő létrehozásának is, Mórahalom irányába.

– A mórhalmi polgármester kezdeményezése volt, hogy a légvonalban nem is oly távol lévő két települést közelebb hozzuk egymáshoz, így nemcsak a meglévő határátkelőt tehermentesítenék, hanem a mórahalmi fürdőbe vágyók számára is megkönnyítenék az utazást – mondta Bacskulin.

A helyi közösség elnökének javaslata szerint a Mórahalmi úton át lehetne megközelíteni a határt, ám a megvalósítást a szerb oldalon több munkálatnak kellene megelőznie.

– Abban az utcában még az utak rendbetétele, aszfaltozása előtt meg kellene oldani a szennyvízelvezetést és a világítást is.