2024. március 29., péntek

A radikális retorika reneszánsza

Jovo Bakić és Slobodan Antonić szociológusok szerint tűrhetetlen a haladó politikusok retorikája

Elítélendő, ahogyan és amilyen szavakkal Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt alelnöke Bojan Pajtićot, a Demokrata Párt elnökét sértegette, értékelték Jovo Bakić és Slobodan Antonić szociológusok. Bakić szerint a radikális retorika reneszánszának lehetünk tanúi. Mindenki számára egyértelmű, hogy Mirović elfogadhatatlan szavakkal élt, nyomatékosította Bakić, aki nem tartja kizártnak, hogy Aleksandar Vučić haladó pártelnök, kormányfő közelmúltbéli „ verbális kilengése”, amikor a BIRN oknyomozó újságíró-hálózat munkatársait hazugnak nevezte, ösztönözte Mirovićot arra, hogy fenntartások nélkül elmebetegnek, pszichopatának és egy „bűnszervezet” vezetőjének nevezze Pajtićot.

– Ez az SZHP tisztségviselőinek immár a második elfogadhatatlan közszereplése. Mirović nyilatkozata jóval drasztikusabb, mint amilyen Vučićé volt. A probléma az, hogy ez a retorika elvonja a figyelmet a háttérben zajló piszkos üzérkedésekről – taglalta Bakić, aki úgy véli: ahhoz, hogy ilyesmi ne történhessen meg a jövőben, a primitív társadalomnak nem szabad többé primitívnek lennie, és akkor a retorika sem lesz primitív.

Antonić mindehhez hozzátette: az SZHP tisztségviselőinek közszereplése és retorikája sok mindent elárul magáról az aktuális hatalomról, illetve a demokrácia iránti viszonyulásáról. A közvéleménynek el kell ítélnie az ellenzéki politikusokkal szembeni ezen viszonyulást, hangsúlyozta Antonić, mondván: azoknak, akik ilyen szavakkal élnek, bizonyos izolációban kellene részesülniük, hogy megfontolhassák cselekedetüket. A szerbiai többpártrendszer huszonöt éves történelmében eddig még egyetlen hatalmi párt képviselője sem beszélt ennyire sértő módon az ellenzékről, nyomatékosította Antonić.

– A NATO-bombázást követően Slobodan Milošević rezsimjének képviselői árulónak és rablónak minősítették az akkori ellenzéket, pszichopatának azonban senkit nem neveztek. A történtek a demokratikus kultúra szempontjából sajnálatosak. A közvélemény szerepe kulcsfontosságú, mert ha elítéli az ilyesmit, akkor a jövőben nem lehetünk tanúi ehhez hasonló verbális kilengésnek – fogalmazott Antonić.

A verbális incidens Milivoj Vrebalov, a DP elnökségi tagjának elővezetése után történt hétfő este, amikor Pajtić azt állította, hogy a haladók pénzt és különböző kedvezményeket ajánlottak Vrebalovnak, ha kilép a DP-ből. Mirović emiatt egyebek mellett hazugnak, korcsnak, elmebetegnek és pszichopatának nevezte Pajtićot, aki szinte azonnal reagált, és bejelentette, hogy becsületsértés és rágalmazás miatt bepereli Mirovićot.

Később a keddi nap folyamán Igor Mirović bocsánatot kért mindenkitől a súlyos szavak miatt.

– Elsősorban Bojan Pajtić bocsánatát kérem. Nyilatkozatommal egy pillanat erejéig sajnos Pajtićra hasonlítottam, ezért elnézést kérek. Bár Pajtić és a DP hosszú ideje sértegetnek – egyebek mellett a hétfő este közzétett közleménnyel –, válaszomban valóban túlságosan súlyos szavakat használtam. Tisztában vagyok azzal, hogy kötelességem lenne békésen eltűrni a sértéseket – fogalmazott Mirović.