2024. április 24., szerda

SZNB: A szerbiai bankok is frankban adósodtak el!

Az országban ténykedő bankok, amelyek 2006 és 2008 között svájcifrank-alapú hiteleket adtak ki a polgároknak, maguk is ugyanebben a valutában vették fel a hitelt külföldön, ugyanolyan kamatfeltételek mellett – áll a Szerbiai Nemzeti Bank közleményében, amelyben azon spekulációk alaptalanságát taglalja, miszerint a hazai pénzintézetek euróalapú kölcsönöket igényeltek külföldről, majd svájci valutaalapú hitelekként adták ki őket.

Az fenti eszmefuttatás szerint a bankok előre számítottak a frank árfolyamának ugrásszerű növekedésére.

A jelentésből kiderült, hogy 2006-ban a pénzintézetek idevágó hitelei 164 millió frankot tettek ki, a kötelező banki letét pedig 192 millió frank volt. Egy évvel később a bankok hitelei 497 millió, a kötelező banki letétük pedig 428 millió frankot tett ki, 2008-ban pedig 386 és 686 millió svájci frankot.

A jegybank egyébként azért tette közzé a fenti adatokat, mert több polgár is kérvényezte az idevágó kimutatásokat, hogy ellenőrizze a spekuláció valószínűségét.

Azonban arra is rámutat a jegybank, hogy a pénzintézetek hitelfelvételeinek részletes adataival nem szolgálhat a polgároknak, hiszen erről a szerbiai bankok nem kötelesek jelentést küldeni a nemzeti banknak.

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó a hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a frankban eladósodott polgárok egyelőre a bankokhoz forduljanak segítségért. Az érintett felek (a jegybank és a Szerbiai Bankok Egyesülete) egyébként a következő héten tanácskoznak újra a lehetséges megoldásokról.

A szóban forgó orvoslások egyike az lenne, hogy a frankalapú hiteleket euróban váltsák át a felek. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez a lépés milyen hatást gyakorolna az európai valuta árfolyamára, Tabaković válasza az volt, hogy ezt „előre senki nem tudja megmondani”.