2024. április 19., péntek

Együtt lélegezve az olvasóval

Zentán is bemutattuk a napilapunk hetvenéves történetét elmesélő Hét évtized című kiadványt, illetve 2015-ös Naptárunkat
Varjú Márta, Gruik Ibolya, a beszélgetés vezetője, Fodor István és Nagy Magdolna

Varjú Márta, Gruik Ibolya, a beszélgetés vezetője, Fodor István és Nagy Magdolna

A Zentai Alkotóházban tegnap megtartott esten Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője napilapunk hét évtizedét vázolta fel az egybegyűltek előtt, külön kiemelve azt, hogy az első kitüntetést Magyarországról a 70. születésnap alkalmából kapta a lap. Léphaft Pál karikaturista, a jubileum alkalmából kiadott könyv grafikai szerkesztője az alkotóház falán kiállított műveiről, illetve a kötet vizuális arculatáról beszélt a nagyérdeműnek. Ezért egyébként a magyar kultúra napján dicsérő oklevélben részesítették a Magyar Szót.

Fodor István, a könyv szerzője a jelenlévőknek arról a négy hónapos munkáról beszélt, ameddig a kézirat megírása tartott. A Tiszavidék szerkesztője elmondta, hogy egy olvasmányos könyvet akart letenni az olvasók elé, s azért vállalta el a felkérést, mert még jól emlékezett a Magyar Szó kiállására a háborús években. Úgy gondolta, hogy a napilap történelmének ezt a fejezetét alaposabban meg kellene írni, mint ahogyan egykoron megírták. Fodor a napilapunk írásai alapján, a Magyar Szó egykori főszerkesztőinek és munkatársainak, illetve jelenlegi munkatársainak a visszaemlékezései alapján állította össze a szöveget, vagyis a lap mondja el, s a lapban dolgozó munkatársak, hogy mi is történt az elmúlt hét évtized alatt.

Az est folytatásában a Nagy Magdolna által szerkesztett idei Naptárunk került górcső alá, amely idén ünnepli megjelenésének hetvenedik évfordulóját, és továbbra is rendkívül népszerűnek bizonyul az olvasók körében. Újvidéki munkatársunk szerint a Naptár sikere talán annak köszönhető, hogy a kiadványban szereplő, jó tollú, témaérzékeny szerzőknek sikerült ráhangolódniuk arra, ami a környezetükben történik, s úgymond igyekeznek együtt lélegezni az olvasókkal.