2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Đoković a negyeddöntőben

Novak három szoros játszmában győzte le Gilles Müllert – Holnap Milos Raonićtyal mérkőzik az elődöntőért – Negyeddöntőben a Williams nővérek

Nem volt könnyű meccs, de Novak Đoković megnyerte, és bejutott az Australian Open negyeddöntőjébe. A világelső 128 percen át csatázott a tegnapi műsor zárómérkőzésén a luxemburgi Gilles Müllerrel, mindegyik játszmában a legjobbkor nyerte el ellenfele adogatását, hisz két ilyen esetben azon nyomban a játszmáért adogathatott, amiből tőkét is kovácsolt. Đoković holnap a negyeddöntőben a 24 éves kanadai Miloš Raonićtyal mérkőzik az elődöntőért. Eddig háromszor játszottak, s mindhárom meccsből Novak került ki győztesként.

Az első játszmában a hetedik játékban adódott az első alkalom, amit Novak ki is használt, s rutinosan zárta a szettet. A másodikban Đokovićnak három játékban is volt alkalma, végül 5:5-nél szerezte meg az előnyt, míg a harmadik játszmában Müllernek is volt alkalma, míg Đoković az 5. breaklabdán, ismét 5:5-nél szerzett döntő előnyt. Đoković pályafutása 610. győzelmét aratta, zsinórban nyolcadszor negyeddöntős Melbourne-ben, s már csak három győzelemre jár attól, hogy a nyílt tenisz korszakának legsikeresebbje legyen az Australian Openen, hisz a csúcsot jelenleg 4-4 serleggel Roger Federerrel osztja.

Raonić tegnap nem játszott jól. Adogatása jóval elmaradt a szokott szinttől, fogadása viszont meglepően színvonalas lett, és ha csak öt játszmában, de legyőzte a spanyol veterán Feliciano Lópezt. Annak honfitársai, David Ferrer és Guillermo López sem jutottak túl a nyolcaddöntőn. Előbbit az örökmozgó japán Kej Nisikori, utóbbit a címvédő svájci Stan Wawrinka győzte le. Ferrert hátráltatta lábizomsérülése is, így igazán csak szimbolikus ellenállást tanúsított, amit alátámaszt az összes pontok 116:88-as aránya, valamint az adat, hogy Kejnek 17 breaklabdája volt. Wawrinka dolga sokkal nehezebbnek bizonyult, hisz több mint három órán át csatázott G. Lópezszel, mindkettőjük 4 breaklabdát értékesített, a svájci pedig nagy küzdelemben 10:8-ra nyerte a negyedik játszma rövidítését.

A női mezőny még versenyben levő két legidősebbje, a 35. évét taposó Venus Williams és másfél évvel fiatalabb húga, Serena folytatták a háromjátszmás győzelmek sorozatát. Az újabb siker elsősorban Venus esetében fegyvertény, hisz az egykori világelső a 6. kiemelt és Melbourne-ben nagy reményekkel rajtoló lengyel Agnieszka Radwanskát múlta felül. Serena győzelmének a fiatal spanyol Garbine Muguruza ellen az a tény ad nagy jelentőséget, hogy ők ketten legutóbb tavaly a Roland Garroson találkoztak, s a spanyol akkor csak négy játékot engedélyezett a világelsőnek. Serena most is elveszítette az első játszmát, a másodikban azonban már felülkerekedett, és a meccs további részét erős ritmusban játszotta végig, így fél év elteltével visszavágott a venezuelai születésű tehetségnek a kellemetlen párizsi vereségért. Nővérének kifelé állt a rúdja, hisz a lengyel könnyedén nyerte a második játszmát, majd a harmadikat breakkel nyitotta. Köztudott azonban, hogy a női meccseken gyakran egészen érthetetlen módon fordul a kocka. Így történt ezúttal is. Agnieszka leállt, Venus pedig újra belendült, s hat játékot nyert zsinórban. Színvonalas volt a CibulkováAzarenka meccs is, amelyben végül a tavalyi döntős szlovák legyőzte a kétszeres bajnok fehéroroszt. Érdekes, hogy Cibulková úgy nyerte az első és a harmadik szettet is, hogy mindkettőben 0:2-s hátránnyal nyitott. Cibulková a negyeddöntőben Serenával, Venus pedig a Madison nevű két amerikai házirangadóján nyertes Keyszel találkozik

Az ifiknél a magyar Valkusz Máté a 2. fordulóban esett ki az első kiemelt orosz Szafiulin ellen, Momir Kecmanović és Gálfi Dalma pedig ma játssza második meccsét orosz és kínai riválissal szemben.

A negyeddöntő új ismert párjai, férfiak: Đoković–Raonić, Wawrinka–Nisikori, nők: S. Williams–Cibulková, V. Williams–Keys.

A negyeddöntő mai meccsei, férfiak: Nadal–Berdych, Murray–Kyrgios, nők: Halep–Makarova, Sarapova–Bouchard.

Györe László ezen a héten ismét versenyez. A zentai teniszező a kairói 15 ezer dolláros összdíjazású torna 4. kiemeltje, első ellenfele pedig a német Kevin Kaczynski lesz.

MELBOURNE. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Đoković–Müller 6:4, 7:5, 7:5, Raonić–F. López 6:4, 4:6, 6:3, 6:7, 6:3, Wawrinka–G. López 7:6, 6:4, 4:6, 7:6, Nisikori–Ferrer 6:3, 6:3, 6:3. Nők, nyolcaddöntő: S. Williams–Muguruza 2:6, 6:3, 6:2, Cibulková–Azarenka 6:2, 3:6, 6:3, Keys–Brengle 6:2, 6:4, V. Williams–A. Radwanska 6:3, 2:6, 6:1. Ifik, 2. forduló: Szafiulin–Valkusz 6:2, 6:4.

SUNRISE. – A női ITF-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Jani–Cavaday 2:6, 7:6, 6:4, Bondár–Bouzkova 6:4, 5:7, 6:0.