2024. április 19., péntek

Ma Szent Száva-nap az iskolákban

A sztrájkoló pedagógusok Szent Száva-napi felvonulást tartanak Belgrádban

A szerb pravoszláv egyház és az iskolák Szerbia-szerte a mai napon tisztelegnek Szent Száva emléke előtt. Szent Száva a szerbiai oktatás védőszentje. Ezen a napon az iskolákban nem tartanak tanítást, viszont ünnepi műsorok keretében megemlékeznek Szent Száváról. Az elmaradt órákat ezek után az iskolák szombaton pótolják, de tekintettel az iskolák egy részében folyó tanügyi sztrájkra, rövidített órákra számíthatnak a tanulók.

Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár gratulált az oktatásügyi dolgozóknak és a diákoknak Szent Száva-napja alkalmából. Szent Száva (1174–1236) iskolákat és kórházakat hozott létre, összeállította az első szerb jogszabálygyűjteményt, és 1840-től a szerbiai iskolák védőszentje volt, majd a szocialista éra után 1990-től ismét megünneplik Szent Száva napját a szerbiai iskolákban.

A Felvilágosult Társadalomért szervezet tegnap közleményében tiltakozását fejezte ki a Szent Száva-nap iskolákban történő megünneplésével kapcsolatban. Úgy ítélték meg, hogy a szerb pravoszláv egyház bevonása az iskolai ünnepségekbe sérti az alkotmányt. Megkérdőjelezték, hogy ezáltal vajon minden tanulóhoz szól-e a megemlékezés vagy csak a pravoszlávokhoz, főleg azért is, mert az ünnepségek gyakran erősen vallási tartalmúak, holott a tanulók között más vallásúak és ateisták is vannak. Meglátásuk szerint az ilyen jellegű ünneplésnek a templomokban a helye és nem az iskolákban.

Miodrag Sokić, a Szerbiai Tanügyben Dolgozók Szakszervezetének alelnöke tegnap arról informálta a nyilvánosságot, hogy folytatódik a tanügyi dolgozók sztrájkja, a mai napon pedig Szent Száva-napi felvonulást tartanak Belgrádban.