2024. április 19., péntek

Az összefogásban van a gazdák esélye

Évet értékelt a Zentai Gazdakör

A községben élő mezőgazdasági termelőket maga köré tömörítő Zentai Gazdakör eredményes évet tudhat a háta mögött – hangzott el többek között a szervezet szombati, a Kertek helyi közösség nagytermében megtartott évi közgyűlésén.

Az összejövetel elején az egyesület szekcióinak a vezetői összegezték az elmúlt évet. A gazdakör hagyományápolói a 2014-ben kifejtett tevékenységüket értékelve azokat a rendezvényeket sorolták föl, amelyeken ők is részt vettek kézimunkáikkal. Zsoldos Magdolna ezek közül az óbecsei VI. regionális kiállításon, illetve a Zentai Gazdakör által szervezett Mikulás-napi kiállításon való szereplésüket emelte ki. A juhászszakág beszámolójában az általuk szervezett birkanyíró fesztivál, illetve az év folyamán meglátogatott rendezvények mellett kiemelték annak a huszonhat tenyészkosnak a beszerzését és szétosztását, amelyekre a zentai önkormányzat és a gazdakör támogatása révén tettek szert. A szervezet gyümölcstermesztéssel foglalkozó szakága tavaly is több szakmai képzést szervezett a tagsága számára, ezenkívül több hazai és külföldi pálinkafesztiválon is részt vettek, s látogatást szerveztek különböző mintagazdaságokba is – ecsetelte Nagy Miklós, a szekció vezetője. Megemlítette azt is, hogy a legjobb pálinkafőzőket maga köré tömörítő és eddig a gazdakör keretében tevékenykedő Szent Miklós Pálinkalovagrend az idei évtől önálló szervezetként szeretné folytatni a tevékenységét.

A közgyűlésen bemutatkozott a gazdakör legfiatalabb szakága, a Gazdálkodj okosan! (GO) csoport. A 2013-ban alapított, fiatal termelőket maga köré gyűjtő szekcióról Sóti Róbert, a tömörülés elnökségi tagja elmondta, hogy sikeresen szerepeltek a topolyai és a moholi parasztolimpián, részt vettek az oromhegyesi traktorfesztiválon és a Mosolytenger gyermekfesztiválon, a gazdakör és a Mezőgazdasági Szakszolgálat által megrendezett szántóversenyen pedig a logisztikai és az információs feladatok elvégzésén kívül gépbemutatót is szerveztek. A csoport tagjai ezenkívül a termelőknek az interneten való tájékoztatását is vállalták. A Facebook-csoportjuk tagságának a száma fennállásuk egy éve alatt megduplázódott, s elérte a 2300 tagot. Sóti elmondta, hogy a 2013-as év a barátkozásról és a csoport kiépítéséről szólt, a tavalyi év folyamán stabilizálták a csoportjukat, az idén pedig el szeretnék érni, hogy a GO jelentős gazdasági tényezővé nője ki magát. Hangsúlyozta azt is, hogy tapasztalataik alapján csak együtt, összefogásban lehet a jövőt biztosítani, ellenkező esetben a maradék földjeiket is kiárusítják a nyerészkedők.

A szekciók vezetőin kívül Sóti Ferenc, a gazdakör elnöke is beszámolt a tevékenységükről. Megemlítette a téli szakmai előadásaikat, beszélt a Magyarok kenyere és a Kárpát-medence kenyere elnevezésű akcióról. Az előbbi rendezvényhez a vajdasági termelők 2237 kilogramm búzával járultak hozzá, az utóbbi kapcsán pedig nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az idén Zentára hozzák a Szolnoki Művésztelepen kisütésre kerülő hatalmas pityókás kenyeret.

Az összejövetelen a termelők kérésére napirendre tűzték a nemrégen még csődeljárás alatt álló Mezőgazdaság Rt.-hez tartozó mintegy 2400 hektár, öntözőrendszerrel ellátott termőföld körül kialakult ügy megvitatását is. A zentai földművesek ugyanis továbbra is a kérdéses földterület árverésen történő bérbevételét szeretnék, azonban, mint ahogyan korábban mi is megírtuk, a gazdasági bíróság és az illetékes minisztérium szerint a kérdéses földterület nem kerülhet licitációra. Az érdeklődőknek Ceglédi Rudolf polgármester, Borbély Ferenc alpolgármester és Varga Viktor, a községi tanács mezőgazdasági ügyekért felelős tagja próbálta kisebb-nagyobb sikerrel elmagyarázni, hogy jelen esetben a községnek meg van kötve a keze, s jogellenes dolgot követne el, ha bérbe adná ezeket a földeket. A mindinkább kiterebélyesedő és a kedélyeket felborzoló vitát végül Fremond Árpád javaslatával zárták le, aki szerint a városházán találkozót kellene szervezni, amelyen a termelőkön és a zentai önkormányzaton kívül jelen lennének a gazdasági bíróság és az illetékes minisztérium képviselői is.

A közgyűlés folytatásában Szabó József, a Tartományi Mezőgazdasági Alap igazgatója és Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja ismertette az aktuális mezőgazdasági pályázatokat és a földművesek nyugdíjbiztosításával kapcsolatos kérdéseket.