2024. április 18., csütörtök

Munkába álltak az ügyvédek

A szerbiai igazságügy a munkabeszüntetést megelőzően sem működött zavartalanul – Idő szükséges ahhoz, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba

Négy és fél hónap után az ügyvédek hétfőtől ismét munkába álltak. Egyes becslések szerint szeptember közepétől ez idáig 200 ezer tárgyalást kellett elnapolni amiatt, hogy az ügyvédek munkabeszüntetéssel tiltakoztak az átalányadó mértéke, a közjegyzőségről szóló törvény és annak kísérőtörvényei ellen. Mások 100 ezer elnapolt tárgyalásról beszélnek. Akármelyik adat is felel meg a valóságnak, annyi biztos, hogy az igazságügy hétfőtől még nem működik zavartalanul. Számos kihallgatást és perbeli cselekményt kellett elnapolni, az elmulasztottakat nem lehet azonnal bepótolni. Az ügyvédek most attól tartanak, hogy a bíróságok azonnal megkezdik kitűzni az elnapolt tárgyalások új időpontját, így nagy a valószínűsége annak, hogy átfedések lesznek az időpontok között.

Biljana Branković, a Niši Ügyvédi Kamara képviselője szerint az elkövetkező időszakban legalább a tárgyalások egyharmadát kell majd elnapolni az átfedések miatt, de az is megtörténhet, hogy ötven százalékukat. Emiatt sokan továbbra is vádaskodnak, hogy ha az ügyvédek szeptemberben nem a munkabeszüntetést választották volna tiltakozásuk eszközéül, akkor most zavartalanul működne az igazságügy. Ezekre a vádakra válaszolt Jugoslav Tintor, a Szerbiai Ügyvédi Kamara (SZÜK) igazgatóbizottságának titkára, aki kifejtette: már az ügyvédek tiltakozását megelőzően is jellemző volt a perhátralék.

– Ami az első munkanapot illeti, ott folytatjuk, ahol 2014. szeptember 17-én abbahagytuk. Köztudott, hogy a szerbiai igazságügy már az utóbbi tíz vagy tizenöt évben sem működött úgy, ahogyan kellett volna. Az elmúlt hat évben pedig reform követte a reformot, illetve megreformálták magát a reformot is, majd egymást követték a bírák választási és újraválasztási folyamatai, illetve az igazságügy átfogó átszervezése. A helyzet ma ugyanolyan, mint amilyen szeptember 17-én volt – érvelt Tintor.

Tintor értékelése szerint azzal, hogy kiharcolták a közjegyzőségről szóló törvény módosítását, sikerült megvédeni a joguralom alapelveit. Nemcsak az ügyvédek, hanem a polgárok is visszakapták szerződésírási jogukat, magyarázta a SZÜK igazgatóbizottságának titkára, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre nem tudni, hogy hogyan alakul majd a jövőben a közjegyzők és az ügyvédek tarifája.

– Véleményem szerint pillanatnyilag nem a tarifa kérdése a legfontosabb. Ami igazán számít, az a történet végkimenetele. A szerbiai ügyvédségnek sikerült közös nevezőre jutnia az igazságügyi minisztériummal. A konstruktív együttműködés remélhetőleg a jövőben is jellemző lesz, elsősorban a törvényhozás folyamatában. Amennyiben az állam partnerként és nem ellenségként tekint az ügyvédségre, az elkövetkezendőkben talán sikerül elkerülni a munkabeszüntetés miatt felállt helyzetet – magyarázta Tintor.

A SZÜK tisztségviselője a továbbiakban minden kollégájának köszönetet mondott az utóbbi négy és fél hónap kitartásáért és az akkor tanúsított egységéért, végül pedig megköszönte a polgároknak megértésüket.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter elégedettségének adott hangot, amiért az ügyvédek ismét munkába álltak, és az igazságügy zavartalanul működik. Mielőbb be kell pótolni az elmulasztottakat, emelte ki Selaković.

– Jó, hogy végül sikerült megoldani a problémákat. Hogy ezt korábban is meg lehetett-e volna tenni? Hiszem, hogy ha előbb is meg lehetett volna válaszolni a nyitott kérdéseket, akkor ezt biztosan megtettük volna. Bebizonyítottuk, hogy csakis a demokrácia eszközeivel élünk, hiszen mindvégig párbeszéd útján kerestük a megoldást. Most mielőbb be kellene pótolni az elmulasztottakat. Ez nem lesz egyszerű, és a folyamatban mindhárom fél, a bíróság, az ügyészség és az ügyvédség együttműködésére, illetve megértésére is szükség lesz – taglalta Selaković.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy miként tervez reagálni az ügyvédség továbbra is fennálló követelésére, hogy mondjon le, az igazságügyi miniszter közölte: miniszterként mindenféleképpen politikai felelősség terheli. Biztosan felülvizsgálják majd, hogy mekkora személyes, illetve közvetlen felelősség terheli az ügyvédek munkabeszüntetéséért, nyomatékosította Sealković, majd reményét fejezte ki, hogy a jövőben hatékonyan tudnak együttműködni az ügyvédséggel az igazságügy minél hatékonyabbá tételének érdekében.