2024. április 20., szombat

Újjáéledt az európai autópiac

Visszatérőben az európaiak fogyasztási kedve. Az erre utaló indexek érzékelhetően javultak az utóbbi időben. No, meg talán a vásárlási kedv is jobb lett tavaly a néhány évvel ezelőttinél. Autóból legalábbis (2014-ben) már sokkal több fogyott, mint korábban.

Sőt, az európai autópiacon (hivatalosan is) véget ért a hat éve tartó kínkeserves hátramenet időszaka. Tavaly már nőttek az értékesítések: 2014-ben csaknem 12,55 millió új személyautó került új tulajdonoshoz, ami 5,7 százalékos erősödést jelentett az előző évhez képest. Ez ugyan jó hír a gyártóknak és a kereskedőknek, de a szakmán belül nem okozott nagy meglepetést, mivel a növekedés csak hajszállal múlta felül az előzetes várakozásokat. Mindezek ellenére az idén már szerényebb, csupán 2 és 3 százalék közötti növekedést várnak a szakértők.

A tavalyi jó teljesítmény az elhalasztott vásárlások bepótlásával, a kedvező finanszírozási feltételekkel, az adókedvezményekkel, az új modellekkel, a vevőknek nyújtott kormányzati támogatásokkal és a recessziós időszak várható befejeződésével hozható összefüggésbe.

Az is szembeötlő, hogy a vásárlók jó része az olcsóbb márkákat, a Daciákat, Škodákat és a Seatokat, illetve modelleket részesítette előnyben. Ennek köszönhetően a Renault-Nissan tarolt Európában. A Volkswagen az előkelő harmadik helyen végzett, ami elsősorban az új modelljeivel és a jelentős árkedvezményekkel magyarázható. A piaci részesedés tekintetében azonban a népszerű német autógyártó – 25,4 százalékos aránnyal – továbbra is őrzi vezető szerepét Európában.

Látványos volt az ázsiai márkák előretörése is. Az ázsiai gyártók európai eladásai tavaly már megközelítették a 2008-ban kirobbant válság előtti szinteket. Sikerüket bizonyítja az a tény is, hogy a tíz legjobban teljesítő márka közül négy a távol-keleti országokban készült.

A 28 uniós tagország közül tavaly csaknem 25-ben nőttek az eladások, és csak háromban (Belgiumban, Ausztriában és Hollandiában) csökkentek. A legjobb teljesítményt Portugália nyújtotta (34,8 százalékos eladásnövekedéssel), a legrosszabbul viszont Hollandia teljesített: ebben az országban 6,9 százalékkal kevesebb új autó került ki az üzletekből, mint 2013-ban. 

A legnagyobb autópiacok közül a spanyol bizonyult a legjobbnak. Az ibériai ország után következett az Egyesült Királyság, Olaszország, Németország és Franciaország. A német és francia autópiacon azonban nagyon szerény volt növekedés.

A legelégedettebbek alighanem a luxusautó-gyártók. Tavaly – szinte kivétel nélkül – rekordot döntöttek az eladásaik, ami főként az európai piacokon elért eredményeiknek köszönhető. A luxusautó-gyártók számára 2014 olyan évnek bizonyult, amely már rég maga mögött hagyta a válságot.