2024. március 29., péntek
TENISZ

A korona Novak fején marad

Đoković nagy előnnyel marad világelső – Troicki három játszmában veszített Berdych ellen – Nagy meglepetés: Seppi legyőzte Federert – Nadal, Murray, Sarapova és Halep a nyolcaddöntőben

Novak Đoković világelsősége már nem függ az Australian Openen elért eredményektől. Ennek oka, hogy a teniszkorona tekintetében egyetlen vetélytárs, a svájci Roger Federer váratlan vereséget szenvedett az olasz Andreas Seppitől, így Novak előnye a legrosszabb esetben is, ha például szombat reggel veszít Fernando Verdasco ellen, 1800 pont lesz, minden további győzelem pedig növeli, s ha a szerb játékos megszerzi 5. melbourne-i serlegét, az előny abban az esetben 3790 pontot tesz majd ki.

A 34. évében járó Federer a feltételezett szint alatt teljesített. Számos szurkolójával együtt úgy tartja, hogy ez csak egy gyönge nap volt, amelyet gyorsan el kell felejteni, s a jövőben újabb szép nagy sikerek következhetnek. Nem vitás, hogy Roger még nyerhet tornákat, akár Grand Slam-versenyen, különösen Wimbledonban is győzhet, de ez nem a legvalószínűbb forgatókönyv. Bármennyire is fájó neki, az évek ellene dolgoznak, fiatalabb és erősebb már nem lesz, a rengeteg tapasztalattal pedig a fizikai és lelki erő semmiképpen sem helyettesíthető teljes mértékben. A nagy tornák további velejárója, hogy zsinórban hét, három nyert játszmára folyó meccset kell megnyerni, ami a svájci számára egyre lehetetlenebb feladattá válik. Roger a döntő pillanatokban játszott legrosszabbul, mint mondta, a téves labdameneteket nyerte meg, a fontosakon pedig Seppi tudott felülkerekedni. Az olasz mellesleg 11. meccsükön először győzte le a volt világelsőt, akit teniszberkekben minden idők legjobbjának tartanak.

Federer veresége az alsó ágon utat nyitott Rafael Nadalnak és Andy Murray-nek a döntő felé. Előbbinek a folytatásban a cseh Tomáš Berdych, utóbbinak pedig a bolgár Grigor Dimitrov jelentheti a legnehezebb akadályt, bár oda kell esetleg figyelniük a két fiatal ausztrálra, Bernard Tomićra és Nick Kyrgiosra.

Berdych tegnap három játszmában győzte le Viktor Troickit, így egyesben Szerbiát már csak Đoković képviseli. Viktor összességében elégedett lehet, hogy felkerült az 50 legjobb közé, ami a következő tornákon szavatolja, hogy nagyobbára elkerüli a selejtezőket. Nadal két játszmában tarolt, majd erősen visszaesett, s a harmadik szettben csupán azért nyert, mert az izraeli Dudi Sela egyet sem használt ki a hét breaklehetőségből. Tomić komolyan játszott honfitársa, Sam Groth ellen, Dimitrov sokat bajlódott a 2006-os döntős ciprusi Markosz Bagdatisszal, a francia Richard Gasquet pedig három játszmában szenvedett megérdemelt vereséget Nadal következő ellenfelétől, a dél-afrikai Kevin Andersontól.

Női egyesben Marija Sarapova egészen könnyen, csak két leadott játékkal jutott túl a kazah Zarina Dijaszon, a többi meccs pedig lényegesen szorosabb volt. Eugenie Bouchard ugyan csak az első játszmában bajlódott a francia Caroline Garciával, de a 3. kiemelt román Simona Halep csak teljes erőbevetés után múlta felül az amerikai veterán Bethanie Matteket. A nap kisebb meglepetése az olasz Sara Errani veresége a belga Yanine Wickmayer ellen.

A nyolcaddöntő már ismert párjai, férfiak: Berdych–Tomić, Nadal–Anderson, Murray–Dimitrov, Kyrgios–Seppi, nők: Makarova–Görges, Halep–Wickmayer, Bouchard–Begu, Sarapova–Peng.

Đoković szombat délelőtt 9-kor kezd Verdascóval, a másik rangadó pedig David Ferrer és Gilles Simon meccse lehetne. A nőknél Serena Williams a fiatal ukrán Elina Szvitolinával játszik, Agnieszka Radwanska pedig az amerikai Varvara Lepcsenkóval. Ma rajtolnak az ifik is. A fiúknál a magyar Valkusz Máté kínai, a szerb Miomir Kecmanović ausztrál ellenféllel kezd, míg a lányoknál a magyar Gálfi Dalma ellenfele japán tini lesz.

MELBOURNE. – A férfitorna 3. fordulójában: Berdych–Troicki 6:4, 6:3, 6:4, Tomić–Groth 6:4, 7:6, 6:3, Anderson–Gasquet 6:4, 7:6, 7:6, Nadal–Sela 6:1, 6:0, 7:5, Murray–Sousa 6:1, 6:1, 7:5, Dimitrov–Bagdatisz 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3, Kyrgios–Zsaziri 6:3, 7:6, 6:1, Seppi–Federer 6:4, 7:6, 4:6, 7:6, nők, 3. forduló: Görges–Hradecká 7:6, 7:5, Makarova–Ka. Plíšková 6:4, 6:4, Wickmayer–Errani 4:6, 6:4, 6:3, Halep–Mattek 6:4, 7:5, Bouchard–Garcia 7:5, 6:0, Begu–Witthöft 6:4, 6:4, Peng–Svedova 7:6, 6:3, Sarapova–Dijasz 6:1, 6:1.