2024. március 28., csütörtök

Eurovíziós Dalfesztivál: Ma van A Dal első elődöntője

Ezúttal mindegyik adásban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri a fellépőket

Ma este rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című show-ból hatan jutnak be a február 14-i és 21-i középdöntőbe.

Ahogy minden évben, ezúttal is látványos extra produkciókat láthatnak a nézők népszerű magyar előadóktól, ám az idei év újdonsága, hogy ezúttal mindegyik adásban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri a magyar könnyű zene sztárjait.

Balogh Sándor, a zenekar karmestere, aki a Szimfonik Live-ban évek óta ötvözi a klasszikus és a könnyű zenei műfajokat, most is részt vett a legtöbb produkció hangszerelésében. A január 24-i elődöntőben a szimfonikusok sokak kedvencével, Fábián Juli & Zoohacker-rel lépnek színpadra, akik a Talamba Ütőegyüttessel közös produkciójukat adják elő.

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a szombati első elődöntőben tíz lesz látható-hallható, közülük hat jut a középdöntőbe.

A műsorban Farkas-Jenser Balázs előadásában a Liar, Dallos Bogitól a World of Violence, Magyar Boritól a Lead Me to Heaven, Szűcs Gabitól az Úgysem felejtesz el, Szakács Gergőtől az Ősz utca, a Karmapolistól a The Time Is Now, az MDC-től a Maniac, a Passedtól a Mesmerize, Antal Timitől a Woke Up This Way, Tóth Verától pedig a Gyémánt című dal hangzik el.

Sms-ben vagy egy applikációval a nézők (ötödik zsűritagként) szavazhatnak a produkciók elhangzása utáni három percben 1-től 10 pontig. Ezeket összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának beküldésével.

A Dal második elődöntőjét január 31-jén, a harmadikat február 7-én rendezik. A három elődöntőből hat-hat dal, összesen 18 kerül a középdöntőkbe, ahonnan nyolc jut a február 28-i döntőbe. A döntő nyolc dala közül négyet juttat a zsűri a legjobb négybe, végül a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fővárosban, Bécsben.

A dalok itt tekinthetők meg.