2024. április 23., kedd
Új könyvek

TragikoMédia

Mindig van egy kis humor és egy kis személyes Nagy Nándor nyugalmazott újságíró jegyzeteiben. Aki évek óta hallgatja az Újvidéki Rádiót, annak ezzel újat nem mondtunk. Talán sikere is épp ebben rejlik: a humorban és a személyes hangvételben. Az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában a napokban hagyta el a nyomdát a neves újságíró hetvenkét szövege, TragikoMédia címen, jórészt az elmúlt tíz év terméséből több száz, talán ezer rádiós és sajtójegyzetből. Miklós Csongor rádiós újságíró a könyv utószavában találóan jegyzi meg, hogy Nagy Nándor jegyzetei mindig valamilyen aktuális, közérdekű téma okán íródnak, és az évek múlásával egy ország, egy társadalom karikatúráivá válnak.„A letűnt társadalmi rendszerek emlékét villantja fel a kötet, felhívja a figyelmet a kisemberek életére, együtt érezve a szegénységtől rettegő nyugdíjassal, az állásáért küzdő dolgozóval, vagy éppen a párját kereső öreglegénnyel.” – írja.

A kötet egyik-másik szövege valószínűleg ismerősen hangzik majd a rendszeres rádióhallgatónak, ám újraolvasásuk igencsak tanulságos lehet.

 Monstrumi, kućni vilenjaci, vragovi, zlodusi

A mai magyar próza egyfajta képét tájra elénk a Forum Könyvkiadó új, szerb nyelvű kiadványa, a Monstrumi, kućni vilenjaci, vragovi, zlodusi című kötet (Szörnyetegek, házimanók, ördögök, kísértetek. A kortárs magyar próza panorámája), mely Vickó Árpád fordításában és válogatásában kerül a szerb olvasóközönség elé. A fordító 1976 óta 66 önálló fordításkötetet jelentetett meg, munkáját több ízben díjazták.

A Híd Könyvtár sorozatban megjelent legfrissebb kötetben Kertész Imre, Konrád György, Nádas Péter, Spiró György, Esterházy Péter, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Krasznahorkai László, Závada Pál, Balázs Attila, Garaczi László, Németh Gábor, Zeke Gyula, Márton László, Darvasi László, Nagy Attila Kristóf, Hazai Attila, Ficsku Pál, Bartis Attila, Schein Gábor, Grecsó Krisztián műve/művei olvasható/k. A kötet borítóterve Kanyó Ervin kiváló munkája.