2024. április 24., szerda

„Janković tévedett”

Nebojša Stefanović: A belügyminisztérium álláspontját nem az ombudsman határozza meg

A belügyminisztérium nem kíván részt venni a Saša Janković köztársasági ombudsman és a katonarendőrség, valamint a csendőrség körül kialakult történetben, közölte Nebojša Stefanović belügyminiszter, mondván: egyeseknek biztosan fájt, amikor kiderült, hogy Janković tévedett.

Ha Janković a jövőben bármikor kérdést intézne a belügyminisztériumhoz, ezt nyugodtan megteheti, biztosan megkapja majd a kért válaszokat, fejtegette Stefanović, hozzátéve: sem Janković, sem más nem határozhatja meg, hogy mi a belügyminisztérium álláspontja. Janković nem a belügyminisztérium álláspontját hozta nyilvánosságra, hanem a büszkeségnapi felvonulás napján Belgrádban történt incidensben részt vevő csendőrök vallomását, nyomatékosította Stefanović.

A belügyminiszter ezen fejtegetésére azután került sor, hogy a köztársasági ombudsman csütörtökön nyilvánosságra hozta a belügyminisztériumi dokumentumokat, amelyekre támaszkodva korábban bűnvádi feljelentést tett a katonai rendőrség két alkalmazottja ellen, akik a tavalyi büszkeségnapi felvonulás napján testőrként kísérték Belgrádban Andrej Vučićot, Aleksandar Vučić kormányfő fivérét, majd verekedésbe keveredtek a csendőrséggel. A tegnap nyilvánosságra hozott dokumentumok közül kettő a belügyminisztérium rendőr-igazgatóságának határozata a fegyelmi eljárás elindításáról azok a csendőrök ellen, akik részt vettek a szóban forgó incidensben. A határozatok indoklásából és a csendőrök vallomásából kiderül, hogy az Andrej Vučić kíséretében lévő katonarendőrök nem reagáltak a csendőrök felszólítására, hogy álljanak meg, és igazolják magukat, gőgösen léptek fel, majd rátámadtak a szolgálatban lévő csendőrökre. A fegyelmi eljárás elindításáról szóló határozatban az a megállapítás is olvasható, hogy a csendőrök ezt követően aránytalan mértékben alkalmaztak erőszakot. Időközben a belgrádi Felső Ügyészség a belgrádi első számú Alapfokú Ügyészségnek továbbította Janković a két katonarendőr elleni bűnvádi feljelentését. Az Alapfokú Ügyészség sajtófelelőse megerősítette, hogy az ügyészség felülvizsgálja a bűnvádi feljelentést. Janković hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentést. A törvény ennek a bűncselekménynek a tekintetében egytől nyolc évig terjedő elzárást irányoz elő.