2024. április 20., szombat

Építési engedély egy hónapon belül

Az újítások fontos eleme az is, hogy egységesített eljárással szerezhető be a dokumentum az ország összes önkormányzatánál

Márciustól a szerbiai önkormányzatok legfeljebb egy hónap leforgása alatt kötelesek lesznek kiadni a kérvényezett építkezési engedélyeket – nyilatkozta pénteken Belgrádban, a községek képviselői számára megszervezett találkozón Zorana Mihajlović építésügyi miniszter. Mint kifejtette, egyes önkormányzatok már alkalmazzák az új építésügyi törvény előírásait, ám a tárca célja az, hogy az összes községi testület e téren ugyanolyan szolgáltatásokat nyújtson.

Az építésügyi tárca vezetője kijelentette, hogy az újítások fontos eleme az is, hogy egységes eljárással lehet majd engedélyt szerezni az ország összes önkormányzatánál. Ha kell, a minisztérium idevágó képzéseket is szervez a községi szervek számára. Emellett mindegyik önkormányzati egységet külön telefonvonallal is ellátja majd a tárca, amelyen a polgárok, illetve a befektetők erre vonatkozó kérdéseit válaszolják meg.

– Ezzel egy egészséges versenyszellem is kialakulhat a nagyobb városok és a kisebb önkormányzatok között. Hogy a konkurencia nyomását még jobban érezhetővé tegyük, egy listára helyezzük a városokat és a községeket, amelyeket majd az építésügyi tevékenységük alapján rangsorolunk – fejtette ki a miniszter, majd aláhúzta: csakis a kormány és a többi illetékes szerv hatékony együttműködésével hajtható végre sikeresen a törvény.

– A közelmúltban a polgárok és a befektetők számára az építési engedélyek kiadása hosszú, túlságosan bonyolított folyamat volt, amelyet sok esetben a helyi építésügyi szervek elégtelen hozzáállása is lassított. Az új törvény jelentősen le fogja egyszerűsíteni ezt a procedúrát – magyarázta Mihajlović, aki rámutatott, hogy a továbbiakban az illetékes szervek viszonya is meg fog változni, hiszen a kormány sokkal komolyabban ellenőrzi majd a munkájukat.

Zoran Perišić, a Városok és Önkormányzatok Állandó Értekezletének (SKGO) elnöke szerint egy ilyen jellegű tanácskozás sokat segítséget nyújt abban, hogy az érdekelt városok és községek ugyanúgy tolmácsolják az adott törvényt, és úgy véli, hogy a lerövidített várakozási idő sokkal jobb üzleti légkört szavatol a befektetők számára.