2024. április 25., csütörtök

Magukra hagyott hiteltörlesztők

A Szerbiai Bankok Egyesülete semmiféle döntést nem hozott a svájci frankban eladósodott ügyfelek helyzetének könnyítésére

A svájci frank és a dinár árfolyamának befagyasztása nem történhet meg – jelentette be pénteken Goran Pitić, a Szerbiai Bankok Egyesületének igazgatóbizottsági elnöke a testület öt órán át tartó tanácskozása után. A banki tömörülés üzenete az, hogy a svájci frankban eladósodott ügyfelek személyesen egyeztessenek pénzintézetükkel a lehetséges megoldásokról.

A Szerbiai Bankok Egyesülete azt tanácsolja tagságának, hogy saját maguk keressenek olyan megoldást a frankhitelek okozta problémákra, amely leginkább összhangban van pénzügyi politikájukkal, és amellyel a leghatékonyabban könnyíthetnek ügyfeleik helyzetén.

– Két alapelv uralkodik a pénzügyi világban, az egyik valamennyi ügyfél azonos elbánásban részesítése, a másik pedig a kockázati tényezők felmérése – mondta Pitić. Hozzátette: elfogadhatatlan a dinár és a frank árfolyamának befagyasztása, mert ezzel a frankalapú hiteltörlesztők kivételezett helyzetbe kerülnének azokkal szemben, akik euróban adósodtak el.

A tömörülés egyébként megemlítette, ügyfelei számára még 2013-ban lehetővé tette, hogy frankalapú hiteleiket euróalapú hitelekre váltsák át, ám azóta csupán néhány ügyfél élt ezzel a lehetőséggel.

Végül az egyesület arra is rámutatott, hogy az előállt pénzügyi helyzet megoldására nem hozható gyors és elkapkodott döntés, hanem huzamosabb ideig kell tanulmányozni az idevágó elemzéseket a monetáris piacon, hogy az illetékes pénzintézetek és a jegybank olyan lépéseket tehessen, amelyekkel segíthetnek az érintett polgárok helyzetén.

Ehhez hasonlóan vélekedett a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) képviselete is, amely szintén csak komolyabb elemzések után fog intézkedni.

Aleksandar Vučić kormányfő legutóbbi, az üggyel kapcsolatos nyilatkozatában kifejtette, hogy a kormány csupán minimális mértékben avatkozhat bele a kialakult helyzetbe, viszont afelől biztosította a polgárokat, hogy az államvezetőség igyekszik minden tőle telhetőt megtenni.

Hátravan még a bankokat tömörítő egyesület és a jegybank találkozója, amelyen végül az SZNB fog dönteni arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak az ügyben.