2024. március 29., péntek
OLIMPIA - 2024

Boston nyilvánosságra hozta terveit

Boston nyilvánosságra hozta pályázati anyagát, mellyel meggyőzte az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságát (USOC) arról, hogy kandidálhasson a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a 2024-es nyári játékok rendezésére.

Az impozáns látványtervekkel illusztrált pályázati munka alapgondolata, hogy a versenyhelyszínek közel legyenek egymáshoz. Az elképzelések szerint a 33 pályából 28 maximum 6,2 mérföldre lenne az olimpiai falutól, melyet a UMass-Boston Egyetem területén építenének fel.

„Gyalogosan bejárható játékokat tervezünk, ami illeszkedik abba az elképzelésbe, hogy Boston maga az Olimpiai Park.” – mondta David Manfredi, a Boston 2024 tervező bizottságának alelnöke.

A rendezés költsége 4,7 milliárd dollár lenne, ám a bizottság hangsúlyozta, hogy ennek előteremtéséhez nem lesz szükség közpénzek bevonására, szponzori pénzekből, televíziós jogdíjakból és a jegybevételekből fedezni tudnák a kiadásokat. A számítások szerint 3,4 milliárd kell a szükséges létesítmények, többek között az olimpiai falu, az ideiglenesre tervezett Olimpiai Stadion és a sajtóközpont megépítéséhez.

A költségtervezés során ugyanakkor nem titkoltan úgy kalkuláltak a helyiek, hogy a Bostont és környékét érintő, már elfogadott és részben folyamatban lévő infrastrukturális és tömegközlekedésre vonatkozó, több mint 5,2 milliárd dolláros fejlesztések a terveknek megfelelően lezajlanak majd. A pályázók emellett abban is bíznak, hogy a szövetségi kormányzat a biztonsággal kapcsolatos költségekből kiveszi majd a részét.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) közel két hete négy jelentkező város közül választotta ki Bostont a hivatalos kandidáló szerepére.

Az Atlanti-óceán partján fekvő város mellett korábban Róma és Párizs is jelezte, hogy versenybe száll, illetve Németország és a Dél-afrikai Köztársaság valamelyik nagyvárosa is beadja pályázatát a 2024-es olimpia rendezésére. A győztest 2017-ben jelöli majd ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Magyarországon szintén komolyan felmerült a kandidálás lehetősége. A Magyar Olimpiai Bizottság február 6-i rendkívüli közgyűlésén dönt majd arról, hogy Budapest pályázzon-e a kilenc év múlva esedékes olimpiára.