2024. április 20., szombat

Holnap véget érhet az ügyvédek tüntetése

A parlament elfogadta a közjegyzőkről szóló, valamint az azt kísérő törvények módosítását

A parlament elfogadta a közjegyzőkről szóló törvény, illetve az azt kísérő törvények előírásaink módosítását. Ahhoz, hogy az ügyvédek felhagyjanak a tüntetéssel, már csak arra van szükség, hogy ezek a törvénymódosítások megjelenjenek a Hivatalos Közlönyben, illetve hatályba lépjenek. Az ügyvédek tegnap kora esti értesítése szerint ha ez ma megtörténik, akkor akár már holnap munkába állhatnak.

Az ország területén az ügyvédek kollektívan szeptember 17-től munkabeszüntetéssel tüntetnek. Először az átalányadóra köteles vállalkozó jövedelemadójának mintegy 200-300 százalékos emelése ellen emelték fel hangjukat, majd pedig a saját hivatásuk megőrzése érdekében a közjegyzőkre ruházott hatáskörök ellen tüntettek. Miután az igazságügyi miniszter hetekig nem is kívánt velük tárgyalóasztalhoz ülni, Nikola Selaković leváltása is a követeléseik közé került. Az egyetlen pont, amelyben a tüntetés eleje óta valamilyen tárgyalás folyt a Szerbiai Ügyvédi Kamara és az igazságügyi, valamint a pénzügyminisztérium között, az az ügyvédek jövedelemadójának elszámolása volt. Abban egyeztek meg, hogy a 2014-es évre csupán 10 százalékos adóemelést számolnak majd el. A közjegyzőkről szóló törvény, illetve az azt kísérő törvények, így az ingatlanforgalomról szóló törvény, a családtörvény, az öröklést szabályozó törvény, a peren kívüli eljárásokról szóló törvény módosításáról heteken keresztül nem tudtak tárgyalni, a minisztérium több alkalommal nem volt hajlandó engedni az ügyvédek követeléseinek. Majd októberben módosították a közjegyzőkről szóló törvényt, amely egyik legfontosabb módosítása az volt, hogy a közjegyzők kötelesek a bevételük 30 százalékát befizetni az állami költségvetésbe. Az ügyvédek ezzel nem elégedtek meg, sőt további szabálytalanságokra hívták fel a közvélemény figyelmét, mire végre négy hónap után, decemberben az igazságügyi minisztérium képviselői és az ügyvédi kamara képviselői leülhettek, és a követelésekről tárgyaltak. Ennek a tárgyalásnak a következménye lett az, hogy a szóban forgó törvények újra a parlament elé kerültek. A vita tegnap lezárult, a képviselők elfogadták a módosításokat.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter szavai szerint a kormány változtatás nélkül fogadta el az ügyvédek által javasolt törvénymódosításokat, arra ösztönözve ezzel a parlamenti képviselőket, hogy ők is támogassák azokat. A törvénymódosítások elsősorban a közjegyzők hatáskörének csökkentésére vonatkoznak, az ingatlanforgalom és jogi munkák eljárásait pontosítják, és pontosan ki van emelve bennük, mikor van szükség közjegyzői jegyzőkönyvre, és mely esetekben terjed ki a közjegyzők feladatköre a dokumentumok hitelesítésére. Így az ügyvédek és a polgárok is maguk állíthatják össze bizonyos esetekben a szerződéseket, azzal, hogy a közjegyző megvizsgálja annak hitelességét és hitelesíti azokat.

A parlamentben folyó vita során az ellenzéki képviselők több alkalommal is hangsúlyozták Nikola Selaković felelősségét abban, hogy több mint négy hónapja „bénultan” áll az igazságügy. Mint mondták, makacsul ragaszkodott a törvény azon előírásaihoz, amelyek most módosításra kerültek. Az ellenzék követelte a miniszter lemondását.

A SZÜK sem állt el ettől a követelésétől, mint azt Dragoljub Đorđević, a szerbiai kamara elnöke már korábban is elmondta, illetve a parlamenti vita után is hangsúlyozta, továbbra is követelik a miniszter leváltását, de ez már nem feltétel ahhoz, hogy folytassák a munkájukat. Mint mondta, amint az elfogadott törvénymódosítások hatályba lépnek, az ügyvédek újra munkába állnak.

Az ügyvédek tüntetésének megszűnésével pedig folytathatja a munkáját az eddig leblokkolt igazságügy is. Omer Hadžiomerović, a Szerbiai Bírák Társasága képviseletében kiemelte, az alapfokú bíróságokon dolgozó bírákat érinti majd elsősorban a tüntetés feloldása, de a szervezet szerint nincs szükség az ügyek gyorsabb kezelésére, hiszen minden bírósági eljárásnak megvan a maga természetes folyamata. Ugyanakkor a Szerbiai Ügyészek Egyesülete is nagyobb számú eljárásra számít.

– Más jellegű problémákkal már a tüntetés előtt is szembesülnünk kellett, ezek az ügyvédek tüntetése után is megmaradnak. Eljött most már az ideje annak, hogy leüljünk végre, és ezekre a gondokra lassan megoldást találjunk – emelte ki Goran Ilić, a Szerbiai Ügyészek Egyesületének képviseletében. Mint mondta, több ügyészre van szükség, illetve a hatékonyabb munkavégzés érdekében az ügyészségi vizsgálatról szóló törvény módosítására.