2024. március 28., csütörtök

Több pénz a mezőgazdaságra

A tavalyi évhez viszonyítva huszonkét millió dinárral növelte a mezőgazdaságra szánt összeget a magyarkanizsai önkormányzat az idei évre vonatkozóan. Halász Mónika mezőgazdasággal és vízgazdálkodással megbízott tanácstag elmondása szerint a 2015-ös mezőgazdasági büdzsé 68 millió dinár, s ehhez társul még a Mezőgazdasági Alap 15,5 millió dinárral.
– A mezőgazdasági büdzsé 90%-a céleszköz, tehát kizárólag mezőgazdasági célokra lehet felhasználni meghatározott program alapján, például a mezőőrség felszerelése, alkalmazása, földes utak rendbetétele, öntözőcsatornák kialakítása és karbantartása, jégelhárításra rakéták vásárlása, tehát mindarra, ami szorosan a mezőgazdasághoz kapcsolódik.
Ami magát a termelők támogatását illeti, ez a Mezőgazdasági Alapból valósulhat meg. Az a célunk, hogy a 15,5 millió dinárból a lehető legtöbb termelőt segítsük. Az előzetes felmérések szerint az egyik legnagyobb igény – a kihasználtság alapján is – a talajanalízisre van. Kamat és biztosítási támogatások idén is lesznek, azzal, hogy a biztosítást növeljük, mivel a szarvasmarhák elhullására vonatkozóan olyan utasítást hozott a minisztérium, hogy az elhullott szarvasmarhákat kizárólag állatitetem-feldolgozóban semmisíthetik meg, ott kapnak róla bizonylatot, hogy leírják a gazdaságból. Ez pedig külön költséget ró a termelőkre – mondta Halász Mónika, aki hangsúlyozta, hogy mindenképp valamilyen módon a termelők mellé kell állniuk, mert a szarvasmarha elvesztése miatti bevételkiesés mellett ezentúl a gazdának például egy 500 kilós szarvasmarha esetében 18 ezer dinárt kell kifizetnie a megsemmisítésért.
Az önkormányzat emellett továbbra is figyelmet fordít a biotermesztés, a biotermesztésre való áttérés, illetve a berendezések, felszerelések vásárlásának támogatására. 2015-ben is részt vesznek a tartományi titkárság pályázatán, melyből a tervek szerint a tagosítás részköltségeit fedezik.
– A titkárságnak számos, a termelők számára írt pályázata is van, ezeknek megírásában is segítséget nyújtunk a termelőknek – tette hozzá Halász.