2024. április 25., csütörtök
ULTRAMARATON

Az atlétikai szövetség részeként működnek tovább

Szombaton tartotta meg évi közgyűlését a Szerbiai Ultramaraton-szövetség a szabadkai Sportszövetség nagytermében. A közgyűlés vendége volt Slobodan Branković, a Szerbiai Atlétikai Szövetség főtitkára. Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton-szövetség elnöke elmondta, hogy Branković érkezésének az az oka, hogy a főtitkár üdvözölni szeretné az atlétikai szövetség új tagját, az ultramaraton-szövetség ugyanis ezentúl az atlétikai szövetség része lesz. Branković kiemelte, hogy a két szövetség egyesülésére az ultramaraton-szövetség kezdeményezésére került sor.
– Jánosi Elvira látogatást tett az Ifjúsági- és Sportminisztériumban, és elmondta, milyen problémákkal küzd a szövetség, valamint a sportolók az utóbbi években. A miniszter felhívott, és megkért, oldjam meg az ultramaraton-szövetség problémáját az ősz folyamán. Az ultramaraton-szövetség működése könnyebb lesz a mi égiszünk alatt. Ha az ultramaraton-szövetség átadja a minisztériumnak az idei évre vonatkozó munka- és a pénzügyi tervet, akkor számíthat bizonyos eszközökre. Mi az ultramaraton-szövetség dolgaiba nem szólunk bele. Fontos hangsúlyozni, hogy az atlétika a tisztelt és értékelt sportágak közé tartozik az országban. Kiváló eredményekkel rendelkezünk, s mivel az atlétika a pénzeszközök tekintetében nem megalomán sport, a sok pénzhez nem vagyunk hozzászokva, így a további működésünkkel sem lesz probléma. A sportág tömegesítésén, népszerűsítésén kell tovább dolgoznunk, mert csak így válhatunk komolyabbá a partnerek szemében – taglalta Branković. Hozzátette, a Szerb Atlétikai Szövetség évente egymillió euróból gazdálkodhat, melynek 60 százalékát a sportminisztériumtól kapják, 40 százalékát pedig saját forrásból biztosítják.
– A világszinten is jegyzett szerbiai atléták közül a legjobb hat-hét 3000–5000 eurót keres havonta, edzőik pedig mintegy 1500 eurót vihetnek haza minden hónapban, az atlétikai szövetségnek köszönhetően. Reményeink szerint októberre elkészül az atlétikai csarnok Belgrádban, mely nemcsak versenyek lebonyolítására lesz alkalmas, hanem egyfajta atlétikai központként fog üzemelni – mondta a főtitkár.
A közgyűlés második részében a tagság elfogadta az ultramaraton-szövetség munkatervét és pénzügyi jelentését, ismertették a 2015-ös versenynaptárt, majd elismeréseket osztottak ki az elmúlt év legjobbjainak. Az elmúlt év munkájáért és eredményeiért emlékplakettet kapott Madarász Puskás Karolina, Német Anett, Dragana Tabaković, Zoran Marković, Jovica Spajić, Igor Vojnić Zelić, Toldi Koncz Marianna, Jurcsek Flóra, Balley Ingrid, Táncos Edit, Bognár Csilla, Dulity Éva, Jánosi Bíbor, Sandra Mačković, Dejan Ubornji, Kazi Kornél, Zoran Janković, Nebojša Stefanović, Aleksandar Arsić, Nikola Kujundžić, Boris Milodanović és a Sir Chinmoy váltó képviselői.