2024. április 19., péntek

Ma kezdődik a Világgazdasági Fórum

A világgazdasági helyzet megvitatása mellett a párizsi merényletek, a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet Nigériában elkövetett bűnei és az Ukrajnában dúló háború lesz a fő napirendi pont a 45. alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórumon, amely szerdán veszi kezdetét a svájci Davosban.

A négynapos, szombat estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy 2500 döntéshozója vesz részt több mint 140 ország képviseletében, egyharmaduk Európából, egyharmaduk Észak-Amerikából, egyharmaduk pedig a fejlődő országokból érkezik. A festői szépségű városkában háromezer katona és sok rendőr gondoskodik majd a biztonságról.
Négy fő téma – válság és együttműködés, növekedés és stabilitás, innováció és ipar, társadalom és biztonság – köré szerveződik a fórum, amelynek keretében 280 tanácskozást tartanak. Ebből több mint százhúszat élőben is nyomon lehet követni az interneten, többet akár hét nyelven is.
A válság és együttműködés problémakörön belül vitatják meg a geopolitikai válságok rendezésének lehetőségeit, a klímaváltozás hatásait, valamint a világméretű járványok megelőzését szolgáló feladatokat. A második témakörben tekintik át a növekedés és a monetáris politika időszerű kérdéseit, valamint az energiaárak változásának hatásait. Az innováció és ipar témakörében a technológiai fejlődésnek az emberek életére és az egész világra gyakorolt hatásait boncolgatják, valamint arra keresik a választ, hogy hol húzódik a helyes egyensúly a verseny és az innováció között a technológiai iparon belül. A társadalom és biztonság panel résztvevői a jövedelmi egyenlőtlenségek és a fejlődés égető kérdéseit veszik górcső alá.