2024. április 20., szombat

Állami birtokon olasz mogyoróültetvény?

A köztársasági kormány a Vajdasági Fejlesztési Alapot vádolja a Ferrero szerbiai befektetésének meghiúsításával – Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár szerint a gazdasági miniszter félre

Željko Sertić gazdasági miniszter hétfőn a szerbiai parlamentben, majd tegnap az egyik belgrádi tévéállomás műsorában szerepelve kijelentette, hogy a Vajdasági Fejlesztési Alap szándékosan fékezi bizonyos vállalatok privatizálását és a külföldi befektetők tevékenységét. A miniszter kifejtette, hogy az olaszországi Ferrero édességipari nagyvállalat számára – amely egyebek mellett a Nutella mogyorókrém gyártójaként vált közismertté – nem biztosították a tőkekihelyezési feltételeket. Pontosabban fogalmazva: az olaszok a nyugat-bácskai Aleksa Šantić mezőgazdasági birtok iránt érdeklődtek, amelyet privatizálás útján versenypályázaton eladásra kell bocsátani. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, előzőleg ki kell egyezni a jelzálog-hitelezőkkel – mutatott rá a miniszter. – Ebben az esetben ezek a hitelezők: a Köztársasági Adóhivatal, a Betétbiztosító Ügynökség és a Vajdasági Fejlesztési Alap – részletezte Sertić. – Az Adóhivatal, a Betétbiztosító Ügynökség hajlik az egyezségre, a Vajdasági Fejlesztési Alap viszont nem mutat kézséget az együttműködésre – mondta a miniszter, és hozzátette: ha nem születik megoldás, akkor az Aleksa Šantić mezőgazdasági birtok tönkremegy.
Željko Sertić kijelentéseire reagált a tegnapra összehívott sajtótájékoztatón Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár. Radoman elmondta, hogy a gazdasági miniszter állítása szerint a Ferrero csaknem 8 millió eurós beruházását és több száz személy alkalmazását hiúsította meg a Vajdasági Fejlesztési Alap. A tartományi titkár a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a miniszter állításai teljes mértékben pontatlanok, és az egész felhajtás a közvélemény megtévesztésére irányul.

A Vajdasági Fejlesztési Alap egy ügynökség, amely biztosítja a betéteket. Az ügynökség tavaly december végén javaslatot kapott a szerbiai kormánytól, amely szerint a hitelezőknek le kellene mondaniuk az Aleksa Šantić mezőgazdasági birtokkal szembeni követeléseikről. A kormánynak részletes terve van arról, hogyan és mennyiért kellene eladni a mintegy 700 hektár területtel rendelkező mezőgazdasági birtokot. A vajdasági kormány nem akadályozza a birtok eladását – ismételte meg Radoman.

– A Vajdasági Fejlesztési Alap felügyelőbizottságának tagja dr. Bojan Pajtić elnök, Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt tagja, Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár, Milovan Filimonović, a pénzügyminisztérium államtitkára, Đorđe Milićević, a Tartományi Képviselőház alelnöke és a Szerb Haladó Párt tagja, Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár, valamint jómagam, a tartományi pénzügyi titkár szerepében – ismertette Radoman.

Hozzátette, hogy a január 5-én és 15-én a Vajdasági Fejlesztési Alap felügyelőbizottsága megvitatta a mezőgazdasági birtok ügyét, de semmilyen döntés nem született. A gazdasági miniszter által említett dokumentumokban nem szerepel semmiféle befektető, még az olasz Ferrero gyár sem.

– Kétszer is felszólítottuk a köztársasági kormányt és Željko Sertić minisztert a párbeszédre, a miniszter viszont nyomást gyakorol ránk és félrevezeti a közvéleményt. Nem tudom, ez kinek áll érdekében, de a tartománynak érdeke, hogy felelősségteljesen igazgassa a vagyonát – szögezte le Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár.
A Beta hírügynöskég szerint a Ferrero gyár képviselői tavaly szeptemberben már jártak Zomborban. A város vezetőivel beruházásokról és mogyorótermesztés megkezdéséről tárgyaltak.