2024. április 25., csütörtök
GÁDORI GRANIČAR

Segítséget ígért a miniszter asszony

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter asszony bejelentette, hogy a minisztériuma és a kormány is megértő a gádori mezőgazdasági vállalatban dolgozók gondjai iránt, és igyekeznek segítségükre lenni azok megoldásában. Az egyszer már sikertelenül privatizált vállalatra újbóli magánosítás vár, komoly befektetőre viszont csak abban az esetben lehet számítani, ha az pontosan tudja, mit vesz meg a vállalattal.

A miniszter asszony a sajtónak nyilatkozva közölte, hogy a termelőképes vállalat fönnmaradását támogatni kívánják, amíg nem rendeződik a cég státusa. Így megállapodtak Zombor Város önkormányzatával, hogy az állami tulajdonban lévő termőföldek bérbe adása során hozza kedvező helyzetbe a Graničart. Az önkormányzat azt javasolta, hogy a vállalat által eddig művelt 4500 hektárból ezer hektárra előbérleti jogot biztosít, ezer hektárra az állattenyésztők kapnak ugyanilyen elsőbbséget, a maradék 2500 hektárt pedig szabadon elárverezik, ezekre a szántókra a gádori vállalat dolgozói is licitálhatnak. A minisztérium jóváhagyta ezt a tervet, annak ellenére, hogy a Graničar 3,4 millió euróra rúgó földbérleti díjjal adósa az államnak.

A cég dolgozói közül mintegy százan gyalog indultak az elmúlt héten Belgrádba, hogy ott kérjenek támogatást az önkormányzat határozatának módosítására, és megtarthassák a jószágtartóknak szánt ezer hektárt is, ami iránt immár mintegy harminc termelő érdeklődik.

A miniszter asszony kiemelte, az állami tulajdonban lévő termőföld elosztása során maradéktalanul be kell tartani a törvényes eljárást, kezdve a vonatkozó törvényben lefektetett előírásoktól. A minisztérium áttekintette a mezőgazdasági földek használatáról szóló törvényt és a vonatkozó kormányrendeletet, és ennek alapján a reális lehetőségek keretében támogatja a földművelőket, nyilatkozta Snežana Bogosavljević Bošković.

Tegnap Zombor polgármestere, Saša Todorović fogadta a restruktuálás alatt álló Graničar Rt. képviselőit, és a találkozón megállapodtak, hogy a munkások által kilátásba helyezett tiltakozás káros következményeinek elkerülése érdekében továbbra is érvényben marad a tavaly novemberben kötött megállapodás, amely szavatolja a gádoriaknak az általuk eddig művelt szántók teljes területét. Ennek teljesítéséhez viszont meg beleegyezését kell adnia az illetékes minisztériumnak és a Privatizációs Ügynökségnek, vagyis további tárgyalások várhatók az ügyben.