2024. április 20., szombat
TORNYOS

„Legyen egy hely” a fiatalok számára

A Tornyosi Ifjúsági Szervezet igyekszik összefogni az ifjúságot

Tornyoson 2009 óta tömöríti maga köré a fiatalokat a Tornyosi Ifjúsági Szervezet, amely tavaly is több sikeres rendezvényt szervezett. A TISZ célja az, hogy lehetőséget nyújtson a faluban élő fiataloknak a szabadidő hasznos eltöltésére – nyilatkozta lapunknak Szokola Péter, az egyesület vezetője. A klubhelyiségük ugyan felújításra szorul, de ettől függetlenül minél jobban igyekeznek kihasználni, így az ide látogató fiatalok asztaliteniszezhetnek, dartsozhatnak, internetezhetnek, emellett születésnapokat és újévvárást is szerveznek.

A Tornyosi Ifjúsági Szervezet tagjai igyekeznek részt venni a faluban tevékenykedő civil szervezetek rendezvényein, ezzel is hozzájárulva a falu társadalmi életéhez, elsődleges céljuk mégis az, hogy legyen egy hely a falu fiataljai számára, ahol közösen eltölthetik szabadidejüket, hogy így is szorosabb kapcsolatok és barátságok alakuljanak ki, amelyek elősegíthetik a későbbi együttműködést a falun belül és kívül egyaránt.

A szervezet tavalyi tevékenységének összegzése során a tornyosi fiatalember mindenekelőtt az évente megrendezésre kerülő sportnapot emelte ki, amelynek megszervezésében sokat segített Vajda Attila, a tornyosi iskola tornatanára. Mivel a sportolást már fiatal korban el kell kezdeni, ezért tavaly a gyermekhét ideje alatt az általános iskolák diákjai számára is szerveztek asztalitenisz-, foci- és dartsmérkőzéseket, illetve műveltségi vetélkedőt. A legnagyobb anyagi vonzata mégis a klubhelyiségük felújításának volt, amit több fázisban igyekeznek megvalósítani. Tavaly a terem homlokzatát újították föl. Az előkészítő munkálatokat és a nyílászárók festését a szervezet aktivistái végezték, az új burkolat felvitelét pedig szakemberekre bízták. A felújításhoz szükséges anyagiakat a Bethlen Gábor Alapítvány és Zenta önkormányzata biztosította – mondta el Péter. Annak ellenére, hogy a fiatalok közül sokan tanulnak vagy dolgoznak külföldön, hétvégenként általában 25–30 fiatal fordul meg a klubhelyiségükben, s külön örülnek annak, hogy nemcsak a faluban élők látogatják programjaikat és rendezvényeiket, hanem a környező településekről is érkeznek hozzájuk fiatalok.

A tornyosiak egyébként ugyanazzal a nagy problémával szembesülnek, mint más településeken élő kortársaik, ez pedig a munkanélküliség. Úgyszintén komoly gondnak számít a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek hiánya. Ugyanis a faluban nincs szórakozóhely, kávézó, pizzéria, ezért nem is alakulhattak ki társaságok.

– Amíg nem működött a civil szervezetünk, a fiatalok az utcán és az iskola focipályáján töltötték szabadidejüket. Ez nem volt jó a falunak és a fiataloknak sem – jegyezte meg Péter.

A Tornyosi Ifjúsági Szervezet az idén folytatni szeretné a klubhelyiség renoválását, s ennek keretében a helybéli horgász- és vadászegyesületekkel karöltve a kerthelyiséget is fel szeretnék újítani, ugyanakkor, ha a pályázati időszak sikeresen zárul, újra megrendeznék a tavaly jól bevált rendezvényeket is – mondta el a szervezet elnöke.