2024. április 24., szerda

Hét éve használatlan

A Pétervárad és Belcsény közötti vasutat már 2007 óta nem használják, a közlekedési jelzőlámpák azonban még mindig működnek.

A Szerbiai Vasutak illetékesei nem hajlandók nyilatkozni sem a vasút jövőjéről, sem a közlekedési jelzőlámpákról.

A tartományi kormány egy évvel ezelőtt napirendre tűzte a Pétervárad–Belcsény-vasútvonal kérdését, ekkor döntés született a vasútvonal felújításáról, azóta azonban semmi sem történt.

Egy évvel ezelőtt megállapodás született, melynek értelmében a tartományi gazdasági titkárság, a Szerbiai Vasutak, Belcsény község és az újvidéki önkormányzat az érdeklődést mutató intézményekkel karöltve elkészít egy gazdaságilag elfogadható modellt a vasútvonal működtetésére – olvasható a Radio 021 hírportálján. A vasútvonal rendkívüli jelentőséggel bír a helyi lakosságon kívül a környéken működő vállalatok számára is, mert a vasúti szállítás sokkal kifizetődőbb és környezetkímélőbb, mint bármelyik más megoldás.

A környéken működik a BFC Lafarge, Karin komerc, Alas Rakovac és a Transnafta vállalat, melyek azt szeretnék, ha szállításra használhatnák a szóban forgó vasútvonalat, mert számukra is sokkal kifizetődőbb a többi szállítási eszköznél.

A Pétervárad–Belcsény-vasútvonal 17,2 kilométer hosszú, felújítása a tervek szerint 6,5 millió euróba kerülne.