2024. április 20., szombat
NIS

Panaszkodnak az elemériek

Az eleméri helyi közösség Čedomir Janjić Nagybecskerek polgármesterének a közvetítését kérte a Szerbiai Kőolajipari Vállalattal (NIS) folytatott folyó tárgyalásaikon, amelyeken a falu vezetősége az infrastrukturális károk helyrehozását és a társaság okozta környezeti károk szanálását szorgalmazza.

Az ötezer lakosú faluban már több mint fél évszázada működik a NIS földgázfinomítója, jelenleg pedig itt épül az egyik legnagyobb vajdasági létesítményük, amelyben majd az úgynevezett aminos kezeléssel tisztítják az észak- és közép-bánáti gázlelőhelyekről (Mokrin, Nagykikinda, Szerbcsernye, Rusanda és Elemér) begyűjtött földgázt. Az új létesítmény építése harmincmillió euróba kerül.

Tavaly szeptemberben a falu vezetősége már tárgyalt a NIS képviselőivel (a beszélgetésen jelen voltak a környezetvédő egyesületek és Nagybecskerek Város közigazgatásának a képviselői is), amikor is felsorolták milyen infrastrukturális károk keletkeztek a faluban a vállalat ténykedése nyomán. A többi között felhozták a Proletár utca aszfaltburkolatának a károsodását, valamint az Elemér és a Babatovo víkendtelep közötti útszakaszon keletkezett károkat. De megemlítették azokat a lerakatokat is, amelyekbe a kőolajfurati zagy került, s amelyek az elemériek szerint komoly környezeti kockázatot jelentenek a környező földekre és a talajvízre. Az elemériek emlékeztettek, hogy az is megtörtént már, hogy a csatornába ömlött a kőolaj, és hogy a település levegőjét szennyezik az úgynevezett alacsony fáklyák. Hogy az előbbi eset megtörtént, azt a NIS-ben sem vitatják el, de mint mondják, húsz nap alatt szanáltak a környezetkárosodást.

Tavaly októberben még egyszer tárgyaltak a témáról, de akkor azt a magyarázatot kapták az elemériek, hogy nem szükséges minden kérdésben a NIS vezetőségéhez fordulni – azokat alacsonyabb szinten is meg lehet oldani. A falu vezetősége azonban azt tapasztalta, hogy lényegében semmilyen kérdésben nem lehet megoldást találni a NIS felsőbb vezetőségének a beleegyezése nélkül.

Közben pedig semmilyen konkrét intézkedés nem történt a felsorolt károk szanálására. A helyi közösségben azt is nehezményezik, hogy a NIS az utóbbi években – két útszakasz (újbóli) aszfaltozásán kívül – egyetlen nagyobb beruházást nem támogatott a faluban.

Čedomir Janjić polgármester szerint a NIS és Nagybecskerek Város együttműködése az elmúlt években megfelelő szintű volt, ezért reméli, hogy az Elemérrel kapcsolatos kérdések is hamarosan megoldódnak.