2024. április 20., szombat

Kétszázmillió dollárt kérnek a két túsz szabadon engedéséért

A két fogoly egyike szabadúszó újságíró (Fotók: Beta/AP)

A két fogoly egyike szabadúszó újságíró (Fotók: Beta/AP)

Két japán túszának megölésével fenyeget az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egy újabb, a világhálón terjesztett videofelvételén, ha Tokió nem fizet értük 72 órán belül kétszázmillió dollár váltságdíjat. A japán kormány azonban leszögezte, hogy nem enged a követelésüknek.

„Országunk álláspontja változatlan” – jelentette ki Szuga Josihide kormányszóvivő kedden Tokióban a sajtónak, megerősítve, hogy Japán hajthatatlan szándéka felvenni a harcot a terrorizmussal. A közel-keleti körúton tartózkodó Abe Sindzó japán kormányfő közölte: mindent elkövetnek az Iszlám Állam kivégzéssel fenyegetett két japán túszának megmentéséért. Mint mondta, a túszok „élete a legfontosabb”. „A legmélyebben felháborít egy ilyen cselekedet. Határozottan követelem, hogy semmilyen bántódásuk ne essék, és bocsássák őket haladéktalanul szabadon” – mondta jeruzsálemi sajtótájékoztatóján Abe Sindzó, aki megismételte, hogy hazája a nemzetközi közösséggel együtt harcolni fog a terrorizmus ellen.

Abe Sindzó nem tért ki arra, hogy a japán hatóságok tervezik-e a dzsihadisták által kért összeg kifizetését. Elmondta ugyanakkor, hogy Jordániába küldi egy külügyminiszter-helyettesét, akit azzal a feladattal bíz meg, találjon megoldást a túszdrámára.

Az Iszlám Állam Al-Furkan nevű médiacsoportja által készített felvétel, amelyet a szélsőséges szunnita szervezettel kapcsolatba hozható weboldalakra tettek fel, egy az egyben az IÁ korábbi túszairól közzétett fenyegetések mintáját követi.

Az alig kétperces videó Abe Sindzó miniszterelnök egy nyilatkozatával kezdődik, amelyben a kormányfő bejelenti, hogy országa támogatja a terrorizmus elleni harcot. Ezután a felvételen sivatagi környezetben megjelenik két narancsszínű kezeslábasba öltöztetett fogoly, és az IÁ egy fekete ruhás, kezében kést tartó, eltakart arcú harcosa, aki bírálja a japán kormányt, amiért támogatást nyújt az Iszlám Állam elleni hadjárathoz, melyet az Egyesült Államok vezet. „Bár önök több mint 8500 kilométerre vannak az Iszlám Államtól, önként felajánlották, hogy részt vesznek ebben a hadjáratban” – mondja a felvételen beszélő férfi. A megszólaló férfi hangja annak a brit szélsőségesnek a hangjára emlékeztet, aki már szerepelt azokon a videókon, amelyeket az Irak és Szíria csaknem egyharmadát ellenőrző terrorszervezet a korábbi lefejezésekről készített.

„Önök büszkén felajánlottak 100 millió dollárt feleségeink és gyermekeink megölésére, muszlimok házainak lerombolására” – folytatja a beszélő, hozzátéve, hogy az IÁ most ennek az összegnek a dupláját kéri két túszáért cserébe.

A képsorokon látható két foglyot Goto Dzsogo Kendzi és Jukava Haruna néven mutatják be. Goto a híradások szerint szabadúszó újságíró, aki tavaly utazott Szíriába, hogy az ottani polgárháborúról tudósítson.

A japán miniszterelnök január 17-én Kairóban jelentette be, hogy országa mintegy 200 millió dollárnyi – nem katonai jellegű – támogatást nyújt az Iszlám Állammal harcban álló országoknak.

Nyitókép: A két fogoly egyike szabadúszó újságíró (Fotók: Beta/AP)