2024. április 20., szombat

Moszkva tagadja, hogy orosz katonák hatoltak be Ukrajnába

Moszkva ostobaságnak nevezte kedden egy ukrán parancsnok előző napi állítását, miszerint hétszáz orosz katona hatolt be Ukrajnába a szakadárok uralta határszakaszon.

- A tegnapi kijevi állítás arról, hogy állítólag orosz fegyveres egységek lépték át az orosz-ukrán határt, reagálásra sem érdemes. Abszolút ostobaság - idézte az Interfax orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét, Igor Konacsenkovot.

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadművelet (ATO) parancsnokságának szóvivője hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy az orosz fegyveres erők körülbelül hétszáz katonája, két zászlóalj lépte át hétfőn az orosz-ukrán határt. Elmondása szerint az orosz katonák Luhanszk megyében, a Moszkva-barát szakadárok által megszállt határszakaszon léptek be az országba.

- Az, hogy a határtól merre folytatták útjukat, egyelőre nem ismert - fűzte hozzá. Az ilyen hallucinációk egy orosz bevonulásról nem véletlenül származnak a délkelet-ukrajnai katonai megoldás egyik fő ideológusától - tette hozzá az orosz szóvivő.

Az ATO parancsnokságának értesülései alapján Oroszország továbbra is rendszeresen juttat át fegyvereket, páncélosokat, tarackokat és BUK típusú földi támogatású légvédelmi rendszereket -, valamint katonai erősítést a két ország közötti határon a szakadároknak.

Ukrajna és a nyugati országok már több hónapja azt állítják, hogy Moszkva csapatokat telepített Ukrajna keleti részébe. Moszkva ezzel szemben tagadja, hogy katonailag beavatkozna a szakadárok és a kijevi kormány konfliktusába.